Kell metszés közben fertőtleníteni a metszőollót?

Kell metszés közben fertőtleníteni a metszőollót?

Bizonyos esetekben igen: megmutatjuk, milyen szereket és praktikákat lehet erre a célra alkalmazni.

A metszéskor bizonyára sokunkban felmerül, hogy a növények sebzésével a metszőolló és a fűrész is terjesztheti a betegségeket. Például ahol a tűzelhalás betegségét okozó kórokozó (Erwinia amylovora)  megtalálható, mindenképp fertőtleníteni kell. De más betegségek is terjedhetnek a metszés által, a baktériumok mellett gombás és vírusos betegségek is, így, ha a kertészkedőnek van ideje, akkor fertőtlenítse a metszőollóját, mielőtt a következő fát (vagy szőlőt, más fás szárú növényt) metszeni kezdi.

metszoollo fertotlenites 02

Mivel fertőtlenítsünk?

A profi megoldás erre a készen kapható antibakteriális, fertőtlenítő oldat, amelyet kis kiszerelésben spray formájában is meg lehet vásárolni. Az etilalkohol, propil-alkohol és az ionaktív detergens anyag néhány másodperc alatt elvégzi a feladatát és gyorsan is szárad (persze le is öblíthető vagy letörölhető).

Egyszerű megoldás a háztartási Hypo vagy Neomagnol oldatot használni, 5%-os töménységben. Ebben az esetben azonban ötperces áztatásra van szükség a teljes baktériummentességhez. Ez a várakozási idő épp megfelelő arra, hogy metszés közben egy forró teát vagy kávét elkortyolgathassunk. Az ollót ezt követően vízzel le kell öblíteni és érdemes szárazra is törölni, nehogy korróziót okozzon a fertőtlenítőszer.

Más fertőtlenítő szerek is megfelelnek a feladatra, pl. a jód, ami sajnos erősen elszínezi a kéziszerszámokat, vagy a fodrászok által használt hidrogén-peroxid (10%-os oldat), esetleg az akvarisztikában használatos kálium-permanganát (2%-os oldat). A tiszta alkohol nem tökéletes, ráadásul több mint 10 perces áztatásra lenne szükség vele. A hővel való fertőtlenítés pedig elég kényelmetlen és balesetveszélyes, ugyanis egy gyertya lángja nem elegendő, 100 fokosra kell hevíteni a szerszám pengéjét, amire csak borszesz-égő vagy a háztartási gáztűzhely alkalmas és az eszköz műanyag nyele is tönkre mehet tőle.

A gyakorlatban a baktériumos betegségek átvitele nem gyakori, úgyhogy, ha a házikertben nincs rá külön okunk, nem kell aggódnunk a fertőzés miatt.

További olvasnivaló a metszésről:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR