Mikor lehet metszeni a diófákat?

Mikor lehet metszeni a diófákat?

A diófák – természetüknél fogva – szép, szabályos koronát alakítanak ki, ezért a termő diófákat nem kell koronaalakító metszésben részesíteni.

Előfordul azonban, hogy egy-egy ága a fának elszárad vagy akadályozza a közlekedést, akkor ezeket le kell fűrészelni.

A száraz ágaktól az év bármely időszakában megszabadulhatunk, az élő ágakat azonban csak augusztus végén-szeptember elején ajánlatos levágni. Ekkor ugyanis a mélypontra süllyed a diófa gyökérnyomása, amely más időszakban olyan heves, hogy a metszéskor keletkezett seben keresztül a fa úgyszólván elvérzik!

diofa metszese 02

A nyár végén végzett metszés hatására viszonylag kevés nedvet veszít a fa, a seb pedig gyorsan beparásodik. A fűrészelt, roncsolt sebfelületet a szokásos módon simára kell faragni és be kell kenni sebvédő anyaggal. Szükség esetén a kezelést meg kell ismételni.

diofa metszese 03

felco shop hu 01A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR