Mikor lehet metszeni a diófákat?

Mikor lehet metszeni a diófákat?

A diófák – természetüknél fogva – szép, szabályos koronát alakítanak ki, ezért a termő diófákat nem kell koronaalakító metszésben részesíteni.


Előfordul azonban, hogy egy-egy ága a fának elszárad vagy akadályozza a közlekedést, akkor ezeket le kell fűrészelni.

A száraz ágaktól az év bármely időszakában megszabadulhatunk, az élő ágakat azonban csak augusztus végén-szeptember elején ajánlatos levágni. Ekkor ugyanis a mélypontra süllyed a diófa gyökérnyomása, amely más időszakban olyan heves, hogy a metszéskor keletkezett seben keresztül a fa úgyszólván elvérzik!

diofa metszese 02

A nyár végén végzett metszés hatására viszonylag kevés nedvet veszít a fa, a seb pedig gyorsan beparásodik. A fűrészelt, roncsolt sebfelületet a szokásos módon simára kell faragni és be kell kenni sebvédő anyaggal. Szükség esetén a kezelést meg kell ismételni.

diofa metszese 03

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR