Szép emlékem, amikor egyszer (talán Franciska és Zoltán napja volt) a rózsavölgyi nyaralóház kertjében – kiszolgált malomkőből készített asztal mellett – beszélgettem Keresztury Dezsővel, a tudóssal, íróval, államférfival.
Felolvasta fenti, bölcs útmutatását a szőlő metszésének fontos szabályairól. Ezeket foglalom röviden össze.
Várjuk meg a nagyobb fagyok végét
A metszést akkor lehet elkezdeni, amikor nagyobb fagyoktól már nem kell tartanunk, de ne halasszuk addig, amíg a nedvkeringés megindul és a metszési felület "könnyezni" kezd. A metszés előtt végezzünk rügyvizsgálatot: a termőrügyet éles késsel (zsilettpengével) a hosszanti tengelye mentén vágjuk ketté. Ha a metszési felület halványzöld, nem barna, akkor a rügy ép, belőle egészséges hajtás fejlődhet. Ha a metszési felület csúcsi része elbarnult, akkor a rügy károsodott, de kedvező körülmények között még hajtást és azon fürtöt fejleszthet. Ha a rügy alapja, vagy a teljes metszési felület elbarnult, akkor a rügy nem fog kihajtani. A metszés mértékét a rügyek épsége alapján kell eldönteni.
Ne terheljük túl
Először az elszáradt, letermett csonkokat, idősebb fás részeket kell eltávolítani és ezután kerül sor a termőcsapok megmetszésére. Vannak rövid csapon termő fajták, mások csak hosszú csapon vagy szálvesszőn hoznak kielégítő fürttermést. Általános szabály az, hogy a termőterület minden négyzetméterén 20-30 ép, egészséges rügy maradjon meg. Ez éppen elég ahhoz, hogy jó termést takaríthassunk be! A túlterhelés kockázatos módszer, mert a mennyiség csak a minőség rovására fokozható.
Érdemes "váltani"
Az úgynevezett váltómetszés módszerét alkalmazzuk, vagyis a kétéves csapon két vessző maradjon meg, a többit vágjuk le. A megmaradó két vessző közül a felső állású lesz a termőcsap, amelyen – a fajtától függően – 4-10 rügyet hagyunk meg. Az alsó állású vesszőt két rügyre metsszük vissza: ez az ugarcsap. A következő évben a le-termett termővesszőt levágjuk, az ugarcsapon levő két rügyből fejlődött vessző közül pedig a felső lesz a termővessző, az alsó az ugarvessző.
A metszés kissé bonyolultnak látszik, de némi gyakorlattal könnyen elsajátítható.
A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.
Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.
Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>
A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.
Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.
Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>