A tearózsa metszése

A tearózsa metszése

Ha folyamatos virágzást szeretnénk, akkor ügyesen kell metszenünk a nyáron virágzó rózsabokrot.


Nem rózsa a rózsa, ha nincs rajta virág. Leglátványosabb rózsáink a nemes teahibrid rózsák, amelyek a bokor- és futórózsákhoz képest viszonylag kisebb, gyengébben növekedő bokrot képeznek, viszont annál szebb és hatalmasabb virágot hoznak hajtásaik csúcsán. Minél ügyesebben metsszük meg a rózsabokrot, annál több és szebb rózsavirágunk lesz.

A tearózsa metszése kezdő kertészeknek talán bonyolultnak tűnhet, pedig csak egy-két fontos szabályt kell betartanunk ahhoz, hogy e csodás virágunk évente akár többször is kibontsa szirmait.

A tearózsa metszéseA rózsát kétszer kell metszeni: először kora tavasszal, másodszor pedig a virágzás alatt.

A virágzás alatti metszés célja egyrészt a rózsavirágok szedése, másrészt a folyamatos virágzásra késztetés. Az a lényege, hogy a rózsavirágot minél hosszabb szárral vágjuk le (hogy aztán vázába tehessük, ajándékba adhassuk).

Az elvirágzott hajtásokat szintén távolítsuk el. A rózsa hajtását az első 5 osztatú levélnél kell elmetszeni. Ebben az esetben az alatta levő rügyből megint erős hajtás fejlődik, amelynek végén pár hét múlva ismét megjelenik a számunkra oly kedves rózsabimbó.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR