A tearózsa metszése

A tearózsa metszése

Ha folyamatos virágzást szeretnénk, akkor ügyesen kell metszenünk a nyáron virágzó rózsabokrot.

Nem rózsa a rózsa, ha nincs rajta virág. Leglátványosabb rózsáink a nemes teahibrid rózsák, amelyek a bokor- és futórózsákhoz képest viszonylag kisebb, gyengébben növekedő bokrot képeznek, viszont annál szebb és hatalmasabb virágot hoznak hajtásaik csúcsán. Minél ügyesebben metsszük meg a rózsabokrot, annál több és szebb rózsavirágunk lesz.

A tearózsa metszése kezdő kertészeknek talán bonyolultnak tűnhet, pedig csak egy-két fontos szabályt kell betartanunk ahhoz, hogy e csodás virágunk évente akár többször is kibontsa szirmait.

A tearózsa metszéseA rózsát kétszer kell metszeni: először kora tavasszal, másodszor pedig a virágzás alatt.

A virágzás alatti metszés célja egyrészt a rózsavirágok szedése, másrészt a folyamatos virágzásra késztetés. Az a lényege, hogy a rózsavirágot minél hosszabb szárral vágjuk le (hogy aztán vázába tehessük, ajándékba adhassuk).

Az elvirágzott hajtásokat szintén távolítsuk el. A rózsa hajtását az első 5 osztatú levélnél kell elmetszeni. Ebben az esetben az alatta levő rügyből megint erős hajtás fejlődik, amelynek végén pár hét múlva ismét megjelenik a számunkra oly kedves rózsabimbó.

felco shop hu 01A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR