Csíráztassunk magvakat a téli vitaminsalátánkhoz!

Csíráztassunk magvakat a téli vitaminsalátánkhoz!

Tél közeledtével az emberi szervezetnek szüksége van vitaminokra: ezeket csíranövényekből fedezhetjük.

Garantáltan vegyszermentes, gyors és vitamindús és pár nap alatt "szüretképes" a magvakból csíráztatott zöldünk.

És még pár nedves papírzsebkendő is elegendő ahhoz, hogy finom kiegészítőt nyerjünk a salátákhoz, húsokhoz! Nem hiszi? próbálja ki velünk!

Bármilyen edényben könnyen kifejlődnek, ha naponta öntözzük őket. Elkötelezett egészségpártolók 1-1,5 centiméteres termőföld, de még néhány réteg papírtörölköző segítségével is könnyen létrehozhatnak egy konyhai kiskertet, ahol gyorsan, három-nyolc napon belül learathatják a termést.

Csíra

A csíráztatás minimális helyet igényel, például, 1 csésze lencse (vagy mungóbab) egy kb. 1 literes edényt (befőttesüveget) foglal el csírástul, és négy napon belül már arathatjuk is.

Ha kb. 1 kg napraforgómagot (madáreledelt) csíráztatunk, ez a mennyiség egy átlagos méretű tepsit (45 x 60 cm) tölt meg, és nagyjából 2 kg ízletes saláta elkészítéséhez megfelelő zöld növényt kapunk, melynek íze a vízitormához hasonló. Egy szobában nevelt zöldség is minden szükséges tápanyaggal ellátja a városlakókat a téli hónapokban.

A csírák és palánták a legtáplálóbb, élő, nyers, organikus ételek, melyhez hozzájuthatunk. Akár egy uzsonnatálcán is kifejlődnek. Nem csökken a tápértékük a learatás és a tálalás között eltelt időben sem. Ez nagyon lényeges, mert például a narancsszállítmány ötnapos késlekedése 50%-os C-vitamin-veszteséget eredményez. Bár a nyers étel a legjobb, aki nem áll még készen arra, hogy teljes mértékben élő ételekből álló étrenden éljen, nyers csírával kiegészítheti a főtt ételeket tálalás előtt. Még ez az apró gesztus is egészségünk javulásával jutalmaz majd bennünket.

Csíráztatni nagyon egyszerű:

Tegyünk lapos tálba vegyesen búza, árpa, lencse, mustár, kerti zsázsa magokat és nedvesítsük meg őket. Állítsuk a csíráztató edényt meleg helyre és gondoskodjunk arról, hogy a magok mindig, folyamatosan nedvességhez jussanak. Néhány nap múlva megkezdődik a csíraképződés. A csírákat salátalével leöntve fogyaszthatjuk. Velük jelentős mennyiségű A-, B-és E vitamin, valamint emészthető rostok kerülnek a szervezetünkbe.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR