Mi a lényege az őszibarack termőre metszésének?

Mi a lényege az őszibarack termőre metszésének?

Az őszibarackfák melegigényes növények, amelyek a mi klímánk alatt csak akkor nevelhetők eredményesen, ha a termővesszőiket minden év tavaszán megmetsszük; különben a fa rövid életű lesz, idő előtt felkopaszodik és rendszertelenül terem.

Az egészséges, jó kondícióban levő őszibarackfa sokkalta több termőrügyet fejleszt, mint amennyi gyümölcsöt ki tudna nevelni és be tudna érlelni, ezért a termővesszők hosszát, a termőrügyek számát metszéssel kell korlátozni.

Kiskertekben nagyon jól bevált a váltócsapos metszés, amelynek a lényege az, hogy a kellően visszametszett termővessző közelében – lehetőleg a vázághoz közelebb – egy kétrügyes ugarvessző helyezkedjék el, amely jövőre az idei termővessző feladatát veszi át.

oszibarack termore metszese 02 

A termővesszők hosszát a fa kondíciója, a fajta és a vesszőfejlődés mértéke alapján határozzuk meg. Egészséges, jól fejlődő fán több és hosszabb termővesszőt lehet hagyni, mint a gyenge fákon.

Egyes fajták termőrügyei a vesszők felső harmadában helyezkednek el; ha ezeket a vesszőket rövidre metsszük vissza, akkor a termést vágjuk le!

felco shop hu 01A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR