Mi a lényege az őszibarack termőre metszésének?

Mi a lényege az őszibarack termőre metszésének?

Az őszibarackfák melegigényes növények, amelyek a mi klímánk alatt csak akkor nevelhetők eredményesen, ha a termővesszőiket minden év tavaszán megmetsszük; különben a fa rövid életű lesz, idő előtt felkopaszodik és rendszertelenül terem.

Az egészséges, jó kondícióban levő őszibarackfa sokkalta több termőrügyet fejleszt, mint amennyi gyümölcsöt ki tudna nevelni és be tudna érlelni, ezért a termővesszők hosszát, a termőrügyek számát metszéssel kell korlátozni.

Kiskertekben nagyon jól bevált a váltócsapos metszés, amelynek a lényege az, hogy a kellően visszametszett termővessző közelében – lehetőleg a vázághoz közelebb – egy kétrügyes ugarvessző helyezkedjék el, amely jövőre az idei termővessző feladatát veszi át.

oszibarack termore metszese 02 

A termővesszők hosszát a fa kondíciója, a fajta és a vesszőfejlődés mértéke alapján határozzuk meg. Egészséges, jól fejlődő fán több és hosszabb termővesszőt lehet hagyni, mint a gyenge fákon.

Egyes fajták termőrügyei a vesszők felső harmadában helyezkednek el; ha ezeket a vesszőket rövidre metsszük vissza, akkor a termést vágjuk le!

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR