Mi a lényege az őszibarack termőre metszésének?

Mi a lényege az őszibarack termőre metszésének?

Az őszibarackfák melegigényes növények, amelyek a mi klímánk alatt csak akkor nevelhetők eredményesen, ha a termővesszőiket minden év tavaszán megmetsszük; különben a fa rövid életű lesz, idő előtt felkopaszodik és rendszertelenül terem.

Az egészséges, jó kondícióban levő őszibarackfa sokkalta több termőrügyet fejleszt, mint amennyi gyümölcsöt ki tudna nevelni és be tudna érlelni, ezért a termővesszők hosszát, a termőrügyek számát metszéssel kell korlátozni.

Kiskertekben nagyon jól bevált a váltócsapos metszés, amelynek a lényege az, hogy a kellően visszametszett termővessző közelében – lehetőleg a vázághoz közelebb – egy kétrügyes ugarvessző helyezkedjék el, amely jövőre az idei termővessző feladatát veszi át.

oszibarack termore metszese 02 

A termővesszők hosszát a fa kondíciója, a fajta és a vesszőfejlődés mértéke alapján határozzuk meg. Egészséges, jól fejlődő fán több és hosszabb termővesszőt lehet hagyni, mint a gyenge fákon.

Egyes fajták termőrügyei a vesszők felső harmadában helyezkednek el; ha ezeket a vesszőket rövidre metsszük vissza, akkor a termést vágjuk le!

A metszé10 gyumolcsfa metszese dvd 01st megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR