Szeptember vége: metszeni kell megint!

Szeptember vége: metszeni kell megint!

Kedves Húgom! Leveledben tudatod velem, hogy egy őszibarackfátok kipusztult és kérdezed, hogy a helyére ültethetsz-e majd ősszel őszibarack csemetét.


Kivágott fa helyére ne ültesd ugyanazt!

Nem, semmi esetre sem! Általános szabály, hogy a kipusztult, elöregedett, kivágott fák helyére nem szabad ugyanolyan gyümölcsfát ültetni! A fák ugyanis hosszú évekig, esetleg évtizedekig álltak ugyanazon a helyen, és felhasználták a talajban levő tápanyagokat, főleg a mikroelemeket. Ezen kívül életműködésük, tápanyagcseréjük során olyan anyagokat választottak ki, amelyek az utánuk ültetett, azonos fajú fák számára mérgezőek. Ezért a kipusztult fák helyére néhány évig ne ültess csemetét. Ha ez mégis, valamilyen okból elkerülhetetlen, akkor a gödör talaját ki kell cserélni - ami jelentékeny munkával és költséggel jár.

Metszeni kell a meggy- és cseresznyefákat

A gyümölcsöskertben most ismét a metszőollóé a fő szerep. Kevesen tudják, hogy a meggyfákat rendszeresen metszeni kell, pedig e nélkül felkopaszodnak, ostorokat fejlesztenek, amelyeknek a végén csak néhány levél és egy-két szem gyümölcs terem.

A nagyon felmagasodott cseresznyefák vezérágát is ilyenkor a legidőszerűbb visszavágni a kívánt magasságra. Ügyelni kell azonban arra, hogy az ág végén lévő sebhelyet nagyon alaposa védjük meg a beszivárgó nedvesség ellen.

Mézgacseppek az őszibarack hajtásain

Sokan tapasztalják és szomorúan látják, hogy az őszibarackfák egyes hajtásai, ágai elszáradnak, a vastagabb ágakon mézgacseppek tűnnek elő, sőt a régebbi sebek körül rákos szövetburjánzás indul meg. Ezt megelőzendő nagyon ajánlatos még most elvégezni az őszibarackfák zöldválogatását, mert ezzel csökkentjük a télvégi termőremetszéskor szükségképpen ejtett sebzések számát. Vágd ki tehát tőből a fákon levő hajtások közül azokat, amelyek túlságosan sűrűn állnak, befelé törekednek a korona belsejébe, egymást keresztezik vagy betegesen fejlődnek.

Mézga

A letermett bogyósokat nézd át

Vizsgáld át az idős ribiszke- és köszmétebokrokat és a felkopaszodott, letermett, elöregedett ágakat tőből távolítsd el. (Ehhez erősebb marokra van szükség, tehát jól teszed, ha férjedre bízod a munkát.) Bízom benne, hogy a múltkori levelem alapján a letermett, kétéves málnavesszőket már lemetszettétek és a fertőzött vesszőket elégettétek.

Távolítsd el a dió száraz ágait

Most lehet a diófákról lefűrészelni vagy ollóval levágni a száraz, illetve fölösleges ágakat. Ha erre szükség van, ne mulaszd el a kínálkozó alkalmat! Más időpontban nem szabad a diófához ollóval, illetve fűrésszel még közeledni sem, mert olyan erős a gyökérnyomása, hogy a seben keresztül literszám veszti el a nedvét.

Ápold a szamócát és a szőlőt is

A letermett szamócaágyást tartsd gyommentesen - ami nem könnyű feladat, de elkerülhetetlenül szükséges!

Vizsgáld át a szőlőtőkéket, és állapítsd meg, hogy hány hiányzót kell az ősz folyamán pótolni. Az elöregedett, a nem termő, a rossz fürtöket érlelő tőkéket érdemes kivágni és helyettük új oltványt ültetni, vagy tavasszal átoltani őket.

Mit lehet most vetni?

Most van az ideje az őszi vetéseknek is. A veteményeskert megtisztított és felásott ágyásaiba érdemes vetni spenótot, sóskát, petrezselymet; október második felében duggass el valamennyi dughagymát (ebből lesz a legkorábbi zöldhagyma tavasszal) és ültesd el a fokhagyma gerezdjeit is!

A vetőmagot csak megbízható helyről, szakboltból ajánlatos beszerezni. Ezzel kapcsolatban hadd idézzem Nagyváthy Jánost, aki a gazdasszonyoknak a következőt javasolja: "Jó magot vagy Hazabeli Kertészektől: vagy a Pesti, Pozsonyi és Bétsí Boltosoktól kel venni, és nem a Szomszédoktól kérni, vagy a Házalloktól vásárolni." Úgy látszik, ez a probléma sem olyan új keletű, mint ahogy sokan gondolják!

De maradjunk egyelőre az ősznél! Tudom, hogy vetettél áttelelő fejessaláta magot.  Várd meg, hogy megerősödjenek, mert a korán kiültetettek -főként, ha hosszú az ősz - fejesedés nélkül mag-szárba mennek. Igaz viszont, hogy a túl későn ültetett palántákat a kifagyás veszélye fenyegeti.

A területet a palántázáshoz már most készítsd elő és a talajt lásd el gyorsan felvehető műtrágyával. A fejessaláta palántáit nem szabad mélyen ültetni! A száraz talajba kerülőket föltétlenül alaposan be kell öntözni! Az ilyen palánták még a fagyok előtt megerősödnek, zavartalanul áttelelnek és tavasszal korán fejesednek - még mielőtt a leveleik bőrszerűvé durvulnának.

Különben is érdemes volna nagyobb gondot fordítani a fejessaláta kerti termelésére, mert ez a termény ízletessége és tetszetőssége mellett igen értékes anyagokat, emészthető rostokat és vitaminokat is tartalmaz. Nálunk azonban csak tavasszal van becsülete a fejessalátának, amely rögtön a háttérbe szorul mind a családi konyhában, mind a közétkeztetésben, mihelyt megkezdődik az uborka szezonja. Pedig egészséges dolog volna egész évben fogyasztani salátát, amit lehetővé is tesz a sokféle, nálunk alig vagy egyáltalán nem ismert és nem termesztett salátafaj, mint például a kötöző-, a tépő-, a mezei-, az endívia- és a cikóriasaláta.

Most lehet a legsikeresebben szaporítani az évelő növényeket

Ezeknek a többsége terjedő tövű, néhány év alatt terjedelmes bokrot képez. Most emeljük ki a földből a tövet és szedjük szét úgy, hogy minden résznek elegendő gyökere legyen és ezeket ültessük el gondosan felásott, elmunkált talajú területre. Amíg meggyökeresednek, többször is meg kell őket öntözni.

Az évelőágyak akkor látványosak, ha sokféle virág él bennük. Az ültetésnél nemcsak a virágzási idő és a színek összehangolására kell ügyelni, hanem arra is, hogy az alacsony termetű évelők közelebbre, a magasak hátulra kerüljenek. Magam is elkövettem már azt a hibát, hogy magas növésű cickafarkat, szamárkórót, szarkalábat ültettem az évelőágy út felőli oldalára, és ezek eltakarták a hátrább - a fal közelébe - ültetett alacsony növényeket.

És ha már a virágoknál tartunk, ne feledkezz meg a lakás téli díszítésére szolgáló száraz virágok, kalászok, máktokok gyűjtéséről sem. Ezeket kis csokorba összekötve, szellős, sötét helyen felaggatva lehet megszárítani.

A kert most kínálja leggazdagabban e kincseit. A betakarításukhoz jó munkát és sok Sikert kívánok Neked és családodnak!

Kelt Füreden, szeptember végén.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR