Rügyfakadás előtt kezdjük a metszést és permetezést

Rügyfakadás előtt kezdjük a metszést és permetezést

Ha épp megengedi az idő, akkor tél végén elkezdhetjük a metszést és a lemosó permetezést is megejthetjük.

Ha melegedik az idő, akkor (például február második felében) el lehet kezdeni a gyümölcsfák, a gyümölcscserjék (málna, ribiszke, köszméte, josta) fenntartó, ritkító metszését. Arra kell törekedni, hogy a növény minden része elegendő napsütésben részesüljön – különösen gyümölcsérés idején. Az elszáradt, túl sűrűn álló, az egymást keresztező ágakat és vesszőket tőből kell kimetszeni.

rugyfakadas elott metszes 02

Fagymentes, szélcsendes napon ajánlatos elvégezni a rügyfakadás előtti, lemosó permetezést. Az ehhez szükséges permetezőszerek nagy választékban állnak rendelkezésre, de a kiskertekben csak az engedélyezett (3. kategóriába sorolt) készítményeket szabad használni.

A permetezést bőséges lével, lemosásszerűen kell végezni, úgy, hogy a növény minden, legeldugottabb részét is bevonja a permetlé. Ha munka közben az időjárás kedvezőtlenre fordulna, akkor a permetezést a többletköltség ellenére meg kell ismételni.

rugyfakadas elott metszes 03

Ne feledkezzenek meg arról, hogy a kertben levő valamennyi, fából készült tárgyat (oszlop, kerítés, szerszámos kamra stb.) is meg kell permetezni, mert ezeknek a repedéseiben a kártevők lárvái és a gombák spórái jó telelőhelyet találtak maguknak!

További olvasnivaló a metszésről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR