Savanyúság, somlekvár, tárkonyecet és még sorolhatnám

Savanyúság, somlekvár, tárkonyecet és még sorolhatnám

Miért érdemes a kertben termett vagy a vásárolt gyümölcsöt, zöldséget bespájzolni a téli hónapokra? Mindenek előtt azért, mert a saját termény friss, zamatos...

Bödönös savanyúság

Ennek a készítése értékmentő tevékenység, de nagyon hasznos. Gyűjtsük össze a kertből a még száron levő uborkát, cukkinit, patisszont, az apró görögdinnyét, a karfiolt, a zöld paradicsomot, tegyünk hozzá felszeletelt tormát, kaport, mustármagot és töltsünk meg ezzel az anyaggal egy 8-10 literes műanyag bödönt, vödröt. Forraljuk fel a felöntő levet (víz, cukor, só, ecet, ízesítő keverék) és öntsük az edénybe úgy, hogy a terményeket elfedje. Zárjuk le és tároljuk hűvös, egyenletes hőmérsékletű helyen. Egész télen fogyasztható!

savanyusag_02

Somlekvár

A kertben álló ehető som bokráról begyűjtött, érett gyümölcsöket kimagozzuk és a gyümölcshúst átpasszírozzuk. A velőt 20-25 percig forraljuk és közben kilogrammonként 80-90 dkg kristálycukrot keverünk hozzá. Ha a cseppentési próba azt mutatja, hogy kocsonyás zselé alakult ki, akkor a lekvárt forrón üvegekbe töltjük és száraz gőzben másnapig pároljuk. A somlekvár a vadhúsok legfinomabb, rafinált zamatú ízesítője.

Fűszeres tárkonyecet

Egy liter 10 %-os ételecethez vagy inkább borecethez 10 dkg friss tárkonylevelet keverünk, hozzáadunk 2-3 dkg bazsalikomlevelet, 2,5 dkg apróra vágott vöröshagymát és egy teáskanálnyi babérlevélport. A folyadékot négy napig állni hagyjuk és közben többször, alaposan megkeverjük, majd leszűrjük, és üvegekbe töltve tároljuk.

savanyusag_01

Pot-pourri

A régmúlt időben divatos, most ismét felfedezett szobai illatosító egyveleg. Minden illatos növényrész szerepelhet benne: a kertben termett levendula, rozmaring, bazsalikom, rózsaszirom, virágok, bogyók, meggylevél, továbbá citromhéj, fahéj, ánizs. A keveréket töltsük csinos üvegbe vagy más edénybe, csepegtessünk bele citromlevet, levendulaolajat, rózsaolajat és fedjük le. Napi egy óra hosszat hagyjuk szabadon párologni, ez idő alatt kellemes illatot terjeszt a lakásban. Időnként fel kell frissíteni egy kevés illatos olajjal.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR