Főként télen, de más évszakokban is szívesen fogyasztunk üdítő- és gyógyteákat. Ezek elkészítésének is van néhány megszívlelésre méltó fortélya.
A teát mindig tiszta (semmiképpen se zsíros), zománcozott edényben főzzük. Olyan edényt válasszunk, amelynek jól záródó fedele van.
Forrázat
Forrázatot kell készíteni az illóolajat tartalmazó virágokból, levelekből és füvekből, mint például a kamillavirág, a borsmentalevél, a hársvirág, és az illatos magokból, mint például az ánizs-, a kömény- és a koriandermag. A forrázatot úgy állítjuk elő, hogy az edényben előkészítjük a szükséges mennyiségű gyógynövényt, és ráöntjük a forrásban levő vizet. Néhány percig állni hagyjuk, leszűrjük, és ízlés szerint lehűtve, de legalább langyosan fogyasztjuk.
Főzet
Főzetet a gyökerekből, kérgekből álló teakeverékekből készítünk. A teaanyagot az edénybe tesszük, forró vizet öntünk rá, lefedjük és néhány percig forrni hagyjuk a vizet. Pár percnyi állás után a teát leszűrjük.