Hazám

Hazám

Értékőrző és értékteremtő életművének elismeréséért 7 ember vehette át a Hazám-díj József Attilát ábrázoló bronz-szobrát. Megtiszteltetés, hogy közéjük tartozhatok.

A XXI. Század Társaság 2017. november 25-én, szombaton 17. alkalommal adta át a Hazám-díjat a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A díjat minden évben hét személynek adományozzák egy héttagú kuratóriuma javaslata alapján. József Attila 1937-ben, halála évében írta a Hazám című, hét szonettből álló költeményét.

A díjazottak (idézve a Népszava beszámolójából):

A kuratórium Hazám-díjat ítélt meg Rakovszky Zsuzsa  írónak, költőnek kiváló színvonalú költői és prózaírói munkássága elismeréseként.

Az elismerést Bálint György   kertészmérnök a magyar kertészeti kultúra terjesztéséért és a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló tanításai, továbbá példamutató humánuma elismeréseként vehette át.

Díjazták Bródy János  előadóművészt, zeneszerzőt magas művészi színvonalú dalszerzői és hiteles előadói munkássága elismeréseként.

Csányi Vilmos  etológusnál kiemelkedő tudományos teljesítményét, bátor társadalmi szerepvállalását, és emberszeretetét honorálták.

Egyed Ákos  történészt a kuratórium indoklása szerint a magyar és az erdélyi történetírás gazdagításával, különösen a ’48-as szabadságharcról írott monográfiájával, és a szülőföldjén kifejtett tudományszervezői munkájával érdemelte ki a Hazám-díjat.

Jordán Tamás  színészi és színházvezetői munkáját és művészi teljesítményét értékelte nagyra – a pályatársak és a közönség mellett –, a XXI. Század Társaság kuratóriuma.

Vitray Tamás  főként a hazai televíziós kultúra megteremtéséért és magas színvonalú műveléséért érdemelte ki a Hazám-díjat.

A díjat odaítélő kuratórium tagjai: Vámos Tibor akadémikus, a kuratórium elnöke, Ágh Attila politológus, Gönczöl Katalin kriminológus, Kocsis András Sándor, a XXI. Század Társaság elnöke, Romsics Ignác történész, Tompa Andrea író, színikritikus és Varga Gyula közgazdász.

hazam dij 03

Gondolataim és saját életszemléletem

Zsenge gyerekkorok óta arra törekedtem, hogy a környezetemben élő embertársaim közül is minél többen ismerjék meg és szeressék az alkotó, a termelői, vagy éppen szolgáltatói munka igaz örömét. Azt az örömet, amelyet a gyárakban, a szántóföldeken, az irodákban, a kórházakban, az iskolákban és a színházakban végzett jó munka nyújt, nemcsak annak, aki azt elvégezte, hanem az egész társadalomnak is.

Mert az elvégzett jó és versenyképes munka eredménye nem magántulajdon, hanem a társadalom kincse is. És csak ez teszi lehetővé, hogy utódainak kiegyensúlyozottabb, boldog és békés világban éljenek. E cél megvalósulása érdekében szeretném a munkámat tovább folytatni.

Hosszú, mozgalmas és izgalmas életút húzódik mögöttem. Kertész vagyok és bejártam ennek a szakmának szinte minden lépcsőfokát.

Tanulmányaim befejezése után voltam őstermelő, munkaszolgálatos, kerti munkás, állami gazdaság vezető szakembere, egy kertészeti hetilap főszerkesztője és 18 éven keresztül a Magyar Televízió Bálint gazdája. Közben könyveket, cikkeket írtam és az utóbbi években az interneten is tevékenykedem.

hazam dij 04

Szeretném itt idézni József Attila versének első szonettjét:

Az éjjel hazafelé mentem,
éreztem, bársony nesz inog,
a szellőzködő, lágy melegben
tapsikolnak a jázminok,

nagy, álmos dzsungel volt a lelkem
s háltak az uccán. Rám csapott,
amiből eszméltem, nyelvem
származik s táplálkozni fog,

a közösség, amely e részeg
ölbecsaló anyatermészet
férfitársaként él, komor

munkahelyeken káromkodva,
vagy itt töpreng az éj nagy odva
mélyén: a nemzeti nyomor.

Címfotó: nepszava.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR