Hogyan érhetem el, hogy ne legyen kukacos az almám?

Hogyan érhetem el, hogy ne legyen kukacos az almám?

Az almagyümölcs "kukacosságát" az almamoly hernyója okozza.


A kártevőnek évente, rendszerint két nemzedéke van: az első nősténye a diónyi, zöld almára rakja a tojásait, a második a kifejlett gyümölcsöt károsítja azzal, hogy a kikelő hernyó berágja magát az almába. A fertőzött gyümölcs nem nő tovább és rendszerint még éretlenül lehull a fáról. Persze az is gyakori, hogy kukacos almát teszünk a tárolóba és csak akkor észleljük a kellemetlen betolakodót, amikor az almát felvágjuk.

Az almamoly elleni védekezésnek több eleme is van: kora tavasszal le kell tisztogatni a fák törzsét, mert a kéregpikkelyek alatt sok, áttelelő kártevő talált téli menedéket. Rakjunk fel az almafák törzsére hernyófogó öveket és azokat időnként cserélgessük ki. Gyérítsük a rajzó molylepkéket feromoncsapdák kihelyezésével.

Sikeresen védekezhetünk az almamoly ellen rendszeres vegyi védekezéssel; permetezésre javasolt rovarirtó szerek: Decis, Karate. Hűvös, csapadékos időjárás, elhúzódó rajzás esetén a permetezést meg kell ismételni!

Ne tessék azt gondolni, hogy a kukacos alma feltétlenül vegyszermentes, biogyümölcs. Bizony, az is előfordul, hogy az almafákat nem az előírásos szerrel permetezték meg és így a hernyók vidáman rágják az almát, a környezetünket pedig fölöslegesen terheltük vegyszermaradványokkal. Ha permetezünk, akkor azt a szakmai előírások betartásával tegyük!

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR