Nagy ritkaság a pompás klívia

Nagy ritkaság a pompás klívia

Mi annyira megbecsüljük, hogy cserepét minden ősszel egy kertészetbe szállítjuk. Most kaptuk vissza!


Ez a cserepes dísznövény voltaképpen nem régen, csak a 18. században került Dél-Afrikából Angliába és most használt nevét is Lady Clive hercegnőről kapta, aki Anglia legészakibb megyéjének, Northumberlandnak hercegnője volt.

A Clivia miniata a 19. században igen divatos és előkelő növény volt, még az én gyermekkoromban is sokszor láttam virágpompáját, amellyel a gazdagok és előkelő szalonok, szállodák, múzeumok nagy, világos – de nem nagyon fűtött – termeit díszítette. Hatalmas virágtömegén kívül még az adta a nagy értékét, hogy márciusban virágzott, amikor még ritkaságszámba ment a friss virág!

A 20. szád közepén kezdett a klívia ritkaságnak számítani, aminek az oka főként az lehetett, hogy megváltoztak a lakásviszonyok és a télen is zöld klíviát igen nehéz átteleltetni, mert világos, de 12-13 foknál nem melegebb helyet kíván. A kertészetek meg azért nem foglalkoznak vele, mert a magról nevelt növények csak három-négy éves korukban hozzák az első virágukat.

Nekem nagy szerencsém volt, mert az egykori, balatonfüredi présházamban a klíviák remekül átteleltek és a lakásba hozva már március elején büszkélkedhettem velük.

Most (a szerény lakásunkban nem lévén megfelelő téli szállásuk) egy kertészetbe kell ősszel elvinnem klíviámat, hogy megfelelő helyet kaphasson. Az idén március utolsó napjaiban érkezett haza és most a kertünk legféltettebb, de a legkedveltebb virágos növénye!

Egyébként: elvirágzás után tőosztással sikeresen szaporítható!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR