Mitől kukacos a cseresznye?

Mitől kukacos a cseresznye?

Kellemetlen kaland, ha az ember a fáról leszedett cseresznyével együtt húst (kukacot) is kénytelen megrágni és lenyelni.A kukacosságot a cseresznyelégy lárvája okozza.

Ez a kártevő bábaIakban a talajban telel át és a legyek április-májusban rakják le a tojásaikat a zöldborsó méretű cseresznyegyümölcs felszínére, majd a nyüvek (lábatlan lárvák) berágják magukat az érőfélben levő cseresznye húsába és élvezhetetlenné teszik a gyümölcsöt. A védekezés akkor lenne igazán sikeres, ha a fertőzött gyümölcsök nem maradnának a fán és a kifejlett nyüveket velük együtt meg lehetne semmisíteni. Ez azonban azért nem oldható meg, mert a toronymagas cseresznyefák felső ágairól a gyümölcsöt magas létráról vagy a légtornász ügyességévei is nehéz leszüretelni.

cseresznye miert kukacos 02

Kordában lehet tartani a cseresznyelegyeket sárga, ragasztóval bevont kartonlapok felaggatásával, mert a rajzó legyeket a sárga szín vonzza és beleragadva elpusztulnak.

Rajzáskor meg kell permetezni a fákat Zolone, Decis, Fendona, Karate vagy Sherpa nevű rovarölő szerrel.

A cseresznyelégy főként a később érő fajtákat károsítja, manapság azonban már forgalomba került néhány olyan cseresznyefajta is (pl. Bigarreau Burlat), amelyeket a cseresznyelégy nem fertőz meg. A legjobb megoldás azonban az alacsony, könnyen kezelhető cseresznyefák nevelése volna.

További olvasnivaló a cseresznyéről:

A metszé10 gyumolcsfa metszese dvd 01st megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR