Április végi kerti teendők – a legfontosabbak

Április végi kerti teendők – a legfontosabbak

A napos március és hűvös április eleje után néhány óvintézkedést kell tennünk, hogy növeljük a megmaradó kerti termés mennyiségét.

Sürgősen lássunk hozzá a talaj ápolásához, hogy a benne levő vizet minél takarékosabban tárolja, viszont a növényeket bőkezűen lássa el tápanyagokkal. Ehhez a felső talajréteget morzsalékossá kell kapálni, gereblyézni és ki kell irtani a gyorsan növekvő gyomokat. Ez most még gyorsabb és könnyebb feladat, mint amikor a gazok már a térdünket verdesik! Most kell a talajba keverni a komplex műtrágyákat is, mert ilyenkor hasznosulnak a legjobban.

Mikor kezdődhet a növényvédelem?

A gyümölcsfák virágszirmainak lehullása azt jelzi, hogy befejeződött a megtermékenyülés rövid időszaka. Ilyenkor feltétlenül szükség lesz egy permetezésre a gombás betegségek, a rovarkártevők (levéltetű, pajzstetű, moly, atka stb.) ellen. Aki a teljesen bio védekezést részesíti előnyben, az online is megrendelheti a megfelelő növényvédő szereket.

Lehet még gyümölcsfákat metszeni?

Ha valaki elmulasztotta a metszést, vagy a fagyok miatt későbbre halasztotta, most minden további nélkül pótolhatja. Sőt, érdemes megvárni, hogy mennyi virág fagyott el, és ennek megfelelően végezni a gyümölcsfák metszését.

A kora tavasszal virágzó cserjék (téli jázmin, aranyvessző, mahónia stb.) felkopaszodott, elöregedett ágait tőből messük ki, hogy az új hajtások elegendő helyhez, napfényhez jussanak.

Ne feledkezzünk meg a metszéssel ejtett sebek kezeléséről, mert ezeken keresztül sokféle fertőzés érheti a növényeket. A nagyobb sebek bekenését sebvédő balzsammal később meg kell ismételni.

Ne hagyjuk abba a zöldségek vetését

Folytassuk a zöldségfélék és a virágok magvetését. A száraz feltalaj 4-5 cm mélységű vetőbarázdájába került magok vontatottan kelnek ki, ezért vetés előtt a barázdákat alaposan öntözzük meg.

Ellenőrizzük a szőlőnket

A szőlőtőkéket még egyszer vizsgáljuk meg, és ha úgy találjuk, hogy túl sok termőrüggyel terheltük meg a tőkéket, akkor a termővesszőket messük kissé rövidebbre.

Itt az ideje a szobanövények ápolásának

A cserepes szobanövények végre kiszabadultak a több hónapos, téli elzártságukból. Most van az ideje az átültetésüknek, a tőosztásnak, a dugványozásnak, de a legsürgősebb egy alapos zuhanyozás langyos vízzel, amely lemossa a levelekről a rájuk tapadt por, korom, füst okozta szennyeződést.

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR