Hogyan kell metszeni és megvédeni a meggyfát?

Hogyan kell metszeni és megvédeni a meggyfát?

A meggy fáját egy speciális metszési módszerrel lehet nagyobb termésre bírni. A kártevők és betegségek elleni védekezést is bemutatjuk.

Március idusával elérkezett a gyümölcsfák és a szőlőtőkék metszésének az ideje. A szorgos kertészkedők megritkítják ugyan ilyenkor a meggyfák koronáját, de nem gondolnak arra, hogy ezeket a fákat speciális metszési eljárással lehet bővebb terméshozamra és ezzel együtt hosszabb élettartamra ösztönözni. A meggyfák virágzására és a meggyszüretre ugyan még várni kell, de a fák metszése most igen sürgető feladat!

A meggy étkezési szempontból egyike a legértékesebb gyümölcseinknek, sokféleképpen feldolgozható, tartósítható és (nem utolsó sorban) keresett exportcikkünk is. Az ország egész területén termelik nagyüzemi ültetvényekben, vannak szórvány és útmenti fák, de a kertekből se hiányozhat legalább egy-két meggyfa. A legutóbbi statisztika szerint az országban kilenc millió meggyfa terem, ezért az alma (nyári, őszi és téli együtt!) után a második legfontosabb gyümölcsünk.

A meggy gyümölcse

Az érett meggy gyümölcse jelentős mennyiségben (6,1 g/100 g) tartalmaz glükózt, azaz gyümölcscukrot, amelyet a szervezetünk gyorsan feldolgoz. Kedvező arányban van benne szénhidrát, szerves sav, ásványi anyagok, élelmi rost, valamint 52 kcal /100 g energia is. Nyersen viszonylag kevés meggyet fogyasztunk, de annál több a feldolgozási variációja: leves, mártás, befőtt, dzsem, sütemény, torta készülhet belőle, valamint a konzerv- és hűtőiparnak is kedvelt, értékes nyersanyaga.

Meggy mint gyógynövény

Szinte lehetetlen felsorolni, hogy a természetgyógyászat hányféle betegség gyógyítására tartja alkalmasnak a meggyfák gyümölcsét. Csak néhány ezek közül: vértisztító, erősíti a szívizom működését, ödéma esetén vízhajtó, gyulladásgátló, szabályozza az ébrenlét és az alvás arányát, csökkenti az izomlázat, lassítja az öregedés folyamatát stb. Mindezt alátámasztja, hogy a meggyfák gyümölcsében 17 típusú antioxidánst mutattak ki.

A meggyfa metszése

A rügyfakadás előtt elvégzendő metszés során törekedni kell arra, hogy a korona belseje is elegendő napfényhez és légcseréhez jusson. Nagyon fontos ezen kívül a következő: a virágok többsége az egy- és kétéves vesszőkön nyílik ki. A kifejlett, javakorú fákon azonban egy-másfél méteres ostorvesszők képződnek, amelyeknek csak a csúcsán képződik egy levélkoszorú és néhány virág, a vessző többi része azonban csupasz marad. Ezeket a vesszőket a leívelés legmagasabb pontján levő rügyre vissza kell metszeni. Ebből a rügyből a nyár folyamán erős hajtás fejlődik, amely már a következő évben virágokat nyit. A meggyfák felkopaszodását és a termésük korai csökkenését ezzel a metszési trükkel lehet megelőzni.

Termékeny virágok

Régebben sok gondot okozott a termelőknek az, hogy a legelterjedtebb fajta (Pándy-üvegmeggy) virágai csak más fajták (leginkább a Cigánymeggy) pollenjétől válik termékennyé! Ezen azonban a nemesítők eredményes munkája segített, mert a jelenleg faiskolai forgalomban levő új fajták (pl. Újfehértói fürtös, Érdi bőtermő, Kántorjánosi) virágai öntermékenyek. Az idősebb, Pándy-fák virágait a közelben levő, pollenadó fák virágai is megtermékenyíthetik, de jó eredményt lehet oly módon elérni, hogy teljes virágzásban levő ágakat pollenadó fákról levágunk és azokat a Pándy-fák ágaira felkötjük.

A meggy védelme a kártevőktől és kórokozóktól

Ugyancsak sok, de csökkenő mértékű kárt okoz a meggyfákban a monília, amely a levelek sárgulását, a hajtások elhalását, az érett gyümölcsök rothadását idézi elő. Ezen az ugyancsak a rügyfakadás előtt elvégzett, lemosó permetezéssel (pl. kénnel vegyített bordói lével), majd meggyszüret utáni, ismételt permetezéssel lehet segíteni. Gyakran okoz kárt meggyfákon a nyár folyamán a fekete levéltetvek megjelenése, de a cseresznyelégy csak akkor károsítja a meggyfákat, ha nem talál eleséget a cseresznyefákon! Mindkét kártevő ellen eredményesen lehet védekezni a szakboltokban kapható sárga, enyves csalogató lapok felaggatásával.

felco shop hu 01A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR