Családi házakban, hétvégi hajlékokban – különösen, ahol a közelben háziállatokat is tartanak – gyakori, hívatlan vendég a kék dongólégy.
A nevét onnan kapta, hogy viszonylag nagy testű (10-14 mm-es nagyságú), zömök, acélkék színű rovar, amely zúgva, dongva repked, és minthogy az ablaküveget nem veszi észre, nagy koppanással ütődik hozzá.
A kék dongólégy nyűve a bomló húsba, dögbe rakott tojásból 2–3 nap múlva kel ki és öt nap alatt bábozódásra éretté fejlődik, tehát nagyon szapora. A légy ürülékével és hányadékával szennyezi az élelmiszereket, de betegségeket okozó mikrobákat is terjeszthet, ezért feltétlenül irtani kell. Elszaporodásuk megakadályozására minden élelmiszert hűtőszekrényben vagy egyéb zárt helyen szükséges tartani, a kifejlett legyeket pedig aeroszolos szerek kipermetezésével kell elpusztítani.