Cserebogarak

Cserebogarak

Az ide tartozó bogarak kártevőink legveszélyesebb csoportját alkotják.

Ennek egyrészt az az oka, hogy valamennyi gyümölcstermő - sőt szántóföldi - növényünket károsítják, másrészt, hogy a több évig fejlődő lárváik, a pajorok és maguk a bogarak is károsítanak. Leggyakoribb, mindenütt előforduló faj a májusi cserebogár.

Kártétel

A pajorok megrágják, elrágják a főgyökereket, kiodvasítják a gyökértörzset. Ez a fa, a tőke, a málna- vagy a szamócatő teljes, illetve részleges pusztulásához vezet. A rajzó bogarak lombfogyasztók, a gyümölcsfélék közül főleg a csonthéjasokat és a málnát kedvelik, még tarrágást is okozhatnak.

cserebogarak 02

Védekezés

A bogarak és a pajorok elleni védekezést külön kell választanunk. Mechanikai úton védekezünk, ha a hajnali órákban lerázzuk a fákról a dermedten ülő bogarakat és baromfival feletetjük. A pajorokat a talajmunkák során pusztíthatjuk.

Növényvédő szerrel a fiatal pajorok ellen, tehát a rajzás évében a legcélszerűbb védekezni. Ellenük Basudin 5 G-t használjunk, 35 dkg-ot 100 m2 nagyságú területre. A rajzó bogarakat piretroidos permetezéssel irthatjuk.

Új ültetvény létesítése előtt érdemes talajfelvételezést végezni, és ha m2-enként 4-5 fiatal vagy 1-2 idős pajort találunk, mindenképpen fertőtleníteni kell a talajt.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR