A kakukk durva betolakodó és egyben féltett kincs

A kakukk durva betolakodó és egyben féltett kincs

Áprilisban érkeznek a kakukktojók: felkeresik valamelyik énekes madár fészkét, és a dráma prológjaként elfogyasztják a fészekben talált tojásokat.


"Fiaim szétszéledtek a szélrózsa minden irányában,
benépesítik az erdőt, a világot. Egyiket most a tengelic
neveli, másikat a pirók, ... a negyediket a rigó vitte el
nagyobb külföldi nyaraltatási akcióra. Ők foglalkoznak
ilyesmivel, én nem. Egyébként szélhámoskodom, fűnek-
fának megjósolom, hogy meddig él, vagy bakterkedem
és a falusi ingaórák favázából ki-kikukkantva kakukkolok,
hogy hány az óra."

(Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet)

Kakukk - Cuculus canorus

Ilyen megbocsátóan emlékezik meg kedvenc moralista költőm a kakukkról, erdeink költöző madaráról, amely áprilisban tért vissza Afrikának az Egyenlítőtől délre fekvő vidékéről, második hazájából. Tavasztól nálunk hallatja hangos szavát, amelyet még dalba is foglaltak: Szól a kakukk már ...

Különös teremtménye ez a madár Istennek! A tojó felkeresi valamelyik énekesmadár fészkét, lehetőleg éppen annak a madárnak az otthonát, ahol őt is kiköltötték és a dráma prológjaként mindenekelőtt elfogyasztja a fészekben talált tojásokat. Ezután a fészekbe rak egy kakukktojást, illetve valahol "megszüli" a tojását, a csőrébe fogja és óvatosan behelyezi a kiszemelt fészekbe. A vészhelyzetet nem érzékelő dajkamadár kikölti az idegen tojást, amelyből 12 nap múlva bújik ki a kis kakukkfióka. Ha a fészekben mégis marad a tojó tojásából, azt a kakukkfióka könyörtelenül kilöki a fészekből.

A jóhiszemű dajka - a hímjével együtt - egész nap hordja a roppant falánk fiókának a bogarakat, a hernyókat, a pókokat, az pedig olyan gyorsan gyarapszik, hogy két hét elteltével már betölti az egész fészket, folyton követelődzik, olykor a nevelőanyját is majdnem lenyeli falánkságában, míg végre, öthetes korában önellátóvá cseperedik.

És a dráma évről évre megismétlődik. Igaz, a kifejlett kakukkmadár igen hasznos, hiszen a szőrös hernyókat is felfalja, amelyektől a többi énekesmadár távol tartja magát. A galambméretű kakukkmadár őszig számolja szavával az éveket, és akkor szárnyra kél, hogy melegebb vidéken töltse a zord telet.

Magyarországon védett madár, eszmei értéke: 10 000 Ft.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR