Mitől függ, hogy mennyire kell megmetszenünk a gyümölcsfát?

Mitől függ, hogy mennyire kell megmetszenünk a gyümölcsfát?

A gyümölcskertész számára, aki rendszeresen megfigyeli a gyümölcsfákat, maguk a gyümölcsfák beszélnek az előző évi metszések eredményességéről.

Figyeljük meg tehát módszeresen gyümölcsfáinkat és akkor olyan metszési stílust alakíthatunk ki, amely az adott körülmények között az általunk nevelt gyümölcsfák vonatkozásában a legjobb eredményt adja.

A vesszők csúcsrügyei

Minden gyümölcsfának általánosan jellemző élettani tulajdonsága, hogy a vesszők csúcsrügyei a legfejlettebbek, az alattuk levők már kevésbé fejlettek, és a vesszők tövén fejletlen rügyek helyezkednek el. A tavaszi kihajtás üteme a rügyek fejlettségét követi. Legerősebben tehát a csúcsrügy hajt ki. A megmetszett vesszőnek a végálló rügye hozza a legerősebb hajtásokat. A vezérhajtás alatt levő rügyekből fejlődött hajtások a vessző alapja felé fokozatosan gyengülnek, sőt ha a vessző hosszú, az alsó harmadán levő rügyek ki sem hajtanak. (Ábrázolásban ez a jelenség úgy tűnne fel, mintha egy csúcsára állított háromszög keretébe foglalnánk a vesszőket.)

A vesszők eltérő fejlődési erélye

Eltéréseket fedezhetünk fel a különböző helyzetben levő vesszők fejlődési erélye között is. A függőlegesen álló vesszők erőteljesen hajtanak ki. Minél inkább megközelíti a vessző iránya a vízszintest, annál gyengébbek rajta a hajtások. Ha ívszerűen meghajlik, akkor a legmagasabb ponton levő rügy hozza a legerősebb hajtást, míg a lentebb állók fokozatosan gyengébbeket fejlesztenek. A vesszőknek ezt a tulajdonságát használjuk fel a gyümölcsfák gyorsabb termőrefordítására, mert a vízszintes vagy a vízszintest megközelítő irányúra kényszerített vesszők a vegetatív hajtások helyett termőrügyeket fejlesztenek.

metszes altalanos szabalyok 04

A termőhely éghajlata

Kétségkívül befolyásolja a gyümölcsfák fejlődési erélyét és ennek következtében az alkalmazandó metszés mértékét a termőhely éghajlata. Hűvös, csapadékos klíma alatt a gyümölcsfák erőteljesen fejlődnek, de gyümölcstermő készségük kisebb mértékű. Azonos tápanyagellátás esetén tehát csapadékos klíma alatt gyengébben kell metszeni, száraz, meleg, napfényben gazdag klíma alatt viszont a gyümölcsfák fejlődési erélye kisebb, viszont hajlamosak több gyümölcsöt teremni. Ilyen éghajlati feltételek közepette a fákat erőteljesebb metszéssel kell több hajtás képzésére ösztönözni.

A talaj hatása

Nem elhanyagolható a gyümölcsfák fejlődésére a talaj hatása sem. Jó vízellátású, tápanyagban gazdag talajokban a gyökérzet elegendő táplálékhoz jut, és erőteljes növekedésre serkenti a gyümölcsfa föld feletti részeit. Ilyen talajokon a fa erősen ve-getál, tehát inkább gyümölcsserkentő eljárásokra van szükség, vagyis a fát kevésbé kell metszeni. A sekély rétegű talajokon, rossz vízgazdálkodású homok- és kavicstalajokon viszont a fák gyengén fejlődnek. Ilyen helyeken erőteljes metszés kívánatos.

Fajtánként eltérő metszés

A különböző fajták is eltérő metszést igényelnek. Vannak ui. erőteljesen és gyengén fejlődők. Az erélyesen növekedő fajtákat gyengébben, a keveset hajtókat pedig erősebben kell megmetszeni.

Az alanyok növekedést befolyásoló hatása

Közismert az alanyok növekedést befolyásoló hatása is. Birsalanyon például a körtefajták sokkal gyengébb metszést igényelnek, mint ugyanazok a fajták vadkörtealanyra szemezve.

metszes altalanos szabalyok 06

A gyümölcsfa kora

Végül a metszés mértékének meghatározásánál figyelembe kell venni a gyümölcsfák korát is. A fiatal gyümölcsfák - hasonlóan a fiatal emberi vagy állati szervezethez - erősen vegetálnak, asszimilációjuk üteme igen gyors, ezért erőteljesen fejlődnek. Vesszőik és ágaik általában felfelé törekednek. A későbbi években a növekedés ritmusa megváltozik, lelassul. Ennek következtében a hajtásfejlődés gyengébb, viszont a tápanyagok jelentős része a termőrügyek fejlesztésére, illetve a gyümölcsök felnevelésére használódik fel. A gyümölcsök súlya egyébként is lehúzza, vízszintesre kényszeríti a fák ágait. Ennek az a következménye, hogy a fiatal korában még gúla alakú koronák idősebb éveikben gömb alakúvá, sőt laposan elterülővé alakulnak. Ebből következik, hogy a metszést a gyümölcsfa életkori sajátosságainak megfelelően kell folytatni.

felco shop hu 01A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR