3 nyomós érv az őszi ásás mellett

3 nyomós érv az őszi ásás mellett

A gyümölcsösök talajának alapmunkája az őszi ásás. Lehetőleg a kert teljes területét ássuk fel, ne csak a fák környékét.


Különösen csapadékos nyáron még a máskor gyommentes kertekben is felütik fejüket a gyomok, és milliószámra érlelik, szórják szét magvaikat. Szükséges tehát ősszel a gyomokat kiszedni, összegyűjteni és elégetni, nehogy a talajba kerülő magok a következő évben további kellemetlenségeket okozzanak.

A növényi maradványok jelentős része fertőzött valamilyen gombás betegséggel; szedjük tehát össze a bab, az uborka, a dinnye, a paradicsom, a paprika, az egynyári virágok stb. szárát, és ezeket égessük el. Nem felesleges a gyümölcsfák lehullott lombjának elégetése sem! Az egészséges lombot azonban ne égessük, inkább komposztáljuk!

Őszi ásás

A gyümölcsösök talajának alapmunkája az őszi ásás. Lehetőleg a kert teljes területét ássuk fel, ne csak a fák környékét. Ügyeljünk arra, hogy az esetleg túl magasan elhelyezkedő gyökérágakat az ásással ne sértsük meg.Trágyázzunk is ősszel!

Az őszi ásás: a nagyobb kerteket érdemes fogattal vagy traktorral felszántani. Szerencsére egyre szaporodnak az önjáró, motoros talajművelő gépek is. A házi- és háztáji kertek őszi talajmunkáinak azonban még mindig legáltalánosabb eszköze az ásó.

3 ok, hogy miért hasznos az őszi ásás

- Az ásás egyik célja az, hogy a talajt fellazítsa, és ezzel alkalmassá tegye az őszi, téli csapadék felvételére. A felásott talajban tárolt víz biztosítja a növények tavaszi és nyár eleji egyenletes, erőteljes növekedését.

- Az ásás másik célja a porhanyós, aprómorzsás talajszerkezet kialakítása. Az ásáskor kiemelt talajszeleteket a levegő átjárja, a rögöket a tél fagya felbontja, így a növények számára a legkedvezőbb talajösszetétel alakul ki.

- Az ásás harmadik célja, hogy a talaj felszínén és felső rétegében levő szerves anyagokat leforgassa és a talajra kiszórt trágyaanyagokat abba a mélységbe juttassa, ahol a növények gyökerei helyezkednek el.

E célok elérése érdekében ősszel minél mélyebben, hantosan ássunk. A rögöket - ellentétben a tavaszi ásással - nem szabad elegyengetni.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR