Száraz levelek, ne égjetek

Száraz levelek, ne égjetek

Két olyan módszert is ajánlok a lehullott lomb hasznosítására, amely hasznot hajt a kertészkedőknek.

A mérsékelt éghajlat fái és cserjéi ősszel, amikor a nappalok rövidülnek és a hőmérséklet csökken, levetik a lombruhájukat és pihenőre térnek. Ez a folyamat a növények belsejében már hetekkel ezelőtt megkezdődött: levelek tövében egy vékony, parasejtekből álló réteg alakult ki, amely fokozatosan elválasztotta a levél és az anyanövény szöveteit egymástól. Amikor pedig jött egy kis szellő, az megrángatta a leveleket és azok a földre hullottak és laza avarréteget alakítottak ki.

szaraz levelek ne egjetek 02

Gondoljon csak arra, hogy amikor egy bükkfa erdőben járt, milyen szépen csörgött az avar a talpa alatt! Mert az avar nem szemét (amint azt egyesek gondolják), hanem nagy érték, mert a levelekben még értékes vegyületek tárolódnak, amelyekből az erdőben és a kerti komposztládában humusz keletkezik. Ez pedig a termőtalajban élő, szabad szemmel nem is látható gombák, baktériumok, algák, ázalékállatok segítségével történik és a növények tápanyag felvételének fontos közvetítője.

szaraz levelek ne egjetek 03

Az avart tehát össze kell gyűjteni és felhasználni komposztálásra, vagy most, ősszel a fagyérzékeny növények (rózsa, szőlő, füge, kivi, gránátalma stb.) tövének a takarására.

Fontos! A lehullott leveleket ne hagyják a gyepen, mert alattuk a fűcsomók kipusztulnak.

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR