A dió és a kajszi metszésének egy-egy sajátossága

A dió és a kajszi metszésének egy-egy sajátossága

A diónál sokszor nem veszik figyelembe, hogy vázágaik többnyire nem a megszokott módon növekednek. A kajszinál éppen fordított menetű a nagy ágak növekedésének menete.

A dió metszése

Az elágazásnál nem a felső, hanem az alsó vessző növekedik erősebben. Így terebélyesedik oldalirányban a korona, de ugyanakkor lefelé is.

Diófa
A dió vázága az erős alsó, és az elcsökevényesedett felső elágazással

Ha nem elég magas a törzs, akkor hamarosan a földig lógnak az erős oldalágak végei. Emiatt, ha borozgatni szeretnénk a fa alatt, a kellemes árnyékban, akkor a törzset 2,0-2,5 m magasan kell elágaztatni. A fiatal fánál ez túl magasnak tűnik, ezért érdemes egy idős fa alá állni, és ott eldönteni, milyen magas legyen a törzs.

A kajszi metszése

A kajszinál éppen fordított menetű a nagy ágak növekedésének menete. A hosszúra hagyott, nem túl meredeken álló vesszők felső részén (gerincén) lesz egy, esetleg több erősen növekvő, felfelé törekvő hajtás. A lomb és a termés súlya alatt az alsó rész leívelődik, néhány évig szépen terem. De aztán fokozatosan leárnyékolódik, legyengül.

Kajszi
A leívelődött gally, felső pontján a leendő új termőgallyal

Ez a természetes termőívképződés folyamata, melyet a metsző elősegíthet, és egészséges szinten tarthat. Ilyenkor az ív legfelső pontján kifejlődött erős részig kell visszametszeni, ledobva a gyenge ágakat. A körténél is működik, illetve alkalmazható ez a folyamat.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR