A dió és a kajszi metszésének egy-egy sajátossága

A dió és a kajszi metszésének egy-egy sajátossága

A diónál sokszor nem veszik figyelembe, hogy vázágaik többnyire nem a megszokott módon növekednek. A kajszinál éppen fordított menetű a nagy ágak növekedésének menete.

A dió metszése

Az elágazásnál nem a felső, hanem az alsó vessző növekedik erősebben. Így terebélyesedik oldalirányban a korona, de ugyanakkor lefelé is.

Diófa
A dió vázága az erős alsó, és az elcsökevényesedett felső elágazással

Ha nem elég magas a törzs, akkor hamarosan a földig lógnak az erős oldalágak végei. Emiatt, ha borozgatni szeretnénk a fa alatt, a kellemes árnyékban, akkor a törzset 2,0-2,5 m magasan kell elágaztatni. A fiatal fánál ez túl magasnak tűnik, ezért érdemes egy idős fa alá állni, és ott eldönteni, milyen magas legyen a törzs.

A kajszi metszése

A kajszinál éppen fordított menetű a nagy ágak növekedésének menete. A hosszúra hagyott, nem túl meredeken álló vesszők felső részén (gerincén) lesz egy, esetleg több erősen növekvő, felfelé törekvő hajtás. A lomb és a termés súlya alatt az alsó rész leívelődik, néhány évig szépen terem. De aztán fokozatosan leárnyékolódik, legyengül.

Kajszi
A leívelődött gally, felső pontján a leendő új termőgallyal

Ez a természetes termőívképződés folyamata, melyet a metsző elősegíthet, és egészséges szinten tarthat. Ilyenkor az ív legfelső pontján kifejlődött erős részig kell visszametszeni, ledobva a gyenge ágakat. A körténél is működik, illetve alkalmazható ez a folyamat.

felco shop hu 01A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR