Hol lehet eltartani a burgonyát?

Hol lehet eltartani a burgonyát?

Ősszel sok család igyekszik beszerezni a téli hónapokra szükséges burgonyamennyiséget és ez nagyon helyes törekvés, mert egyáltalán nem kellemes dolog télen, hóban, sárban, csúszós úton hazacipelni a család napi krumpliját!

A legjobb tárolóhely a pince, ahol a hőmérséklet kedvező (10-14 °C) és a levegő páratartalma is egyenletes. Itt ládában, zsákban vagy 60-70 cm magas halomban lehet a gumókat eltartani. Havonta egyszer a burgonyát át kell válogatni és a beteg, romlóhibás gumókat el kell távolítani, mert ezek a szomszédjukban levő, egészséges gumókat is megfertőzhetik. A tavaszi hónapokban a gumók csírázni kezdenek. A csírák vizet és tápanyagokat vonnak el a gumóból, aminek következtében a gumók súlya csökken, megráncosodnak, az ízük fáradt lesz, ezért a csírákat – a válogatás alkalmával – le kell törni.

Két-három hónapig tárolhatjuk a burgonyát kamrában, sőt az erkélyen is. Mindkét helyen a nedvesség pótlásáról kell gondoskodni oly módon, hogy a zsákot vagy közvetlenül a gumókat nedves ruhával időnként beborítjuk.

Nagyon jó tárolóhely a vízóra aknája, ahol a hőmérséklet és a levegő páratartalma is megfelelő.

burgonyat eltartani 01

Két apró rendellenesség: a burgonya zöldülése akkor következik be, ha a gumókat erős napsütés éri. (A képződő solanin nevű alkaloida keserűvé teszi a gumó húsát.) Nem szabad tehát a burgonyát takaratlanul hagyni. Ha a burgonyát fagy éri, akkor a húsa édes lesz, mert a benne levő keményítő cukorrá alakul át. Ezen oly módon tudunk segíteni, hogy a kissé fagyott gumókat egy-két napig 14-15 °C-os hőmérsékletű helyiségben tartjuk. A nagyon fagyos gumók kiengedés után rendszerint megrothadnak.

További olvasnivaló a bugonyáról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR