A szüret segédanyagai: mire ügyeljünk, ha bort készítünk?

A szüret segédanyagai: mire ügyeljünk, ha bort készítünk?

A kisparcellákon az amatőr szőlészek és borászok is képesek rangos bort előállítani, ami természetesen sok szakértelmet, gyakorlatot és figyelmet igényel.

Most azokat az elveket és anyagokat fogom röviden bemutatni, amelyek segítenek kiváló - de legalább kifogástalan termelői bort erjeszteni.

Fontos a tisztaság

Gyakorlati tapasztalatom alapján állítom, hogy a sikeres borkészítés alapja a körültekintő tisztaság. Szüret előtt a pincét ki kell takarítani. Nem maradhat a helyiségben semmi romlékony, rothadó vagy korhadó anyag, mert ezek borbetegségek forrásai lehetnek. Tisztára kell súrolni, mosni minden edényt, eszközt, amely majd a musttal érintkezni fog. Az amúgy egészséges, tehát nem penészes, ecetes fahordókat először forró, majd hideg vízzel ki kell öblíteni, kicsöpögtetni és kénlap elégetésével fertőtleníteni.

Bálint gazda vizsgálja a termést

Borkén és fajélesztő

A leszüretelt szőlőt meg kell darálni, hogy a bogyók könnyebben préselhetők legyenek. Igen sokat javít a kierjedő bor minőségén a bogyózás, vagyis az a módszer, amely különválasztja a fürtkocsányokat a bogyóktól. A megzúzott cefrét ajánlatos kristályos borkénnek fertőtleníteni. 100 liter fehérszőlőből származó cefréhez 5-10 g, vörösbor cefréhez 20-30 g, előzőleg vízben feloldott borként kell keverni.

A zavartalan erjedést elősegíthetjük fajélesztő használatával. Ez gyors és célzott erjedést tesz lehetővé a nemes gombák segítségével.

Cukorfok és savtartalom

A must cukorfokát legegyszerűbben mustfokolóval állapíthatjuk meg és az eredmény alapján már tudhatjuk azt is, hogy a mustunkból milyen alkoholtartalmú bor erjed majd ki. Az éretten leszedett szőlőkhöz nem kell javítóanyagot hozzáadni!

Ha netán a szőlősgazda úgy ítéli meg, hogy a must savtartalmát növelni vagy csökkenteni kell, esetleg színkorrekcióra van szükség, akkor  laboratóriumban vizsgáltassa meg a mustját és annak alapján használjon javító anyagokat.

A megdarált  és lebogyózott cefrét  pektinbontó enzimmel is kezelhetjük. Ez megkönnyíti a préselést 4-8 %-kal növeli a lényeredéket.

Indulhat az erjesztés

A hordót csak kétharmad részéig szabad musttal megtölteni, mert különben az erjedő must kiforr a hordóból. Az erjedés lefolyását szabályozza a hordó töltőnyílására helyezett kotyogó, amely meggátolja, hogy keletkezett széndioxid helyére mikróbákkal fertőzött levegő jusson a hordóba.

Kérem, ne feledkezzenek meg arról, hogy a pincében jelentős mennyiségű mérgező mustgáz keletkezhet, ezért csak derékmagasságban tartott, égő gyertyával menjenek le az erjesztő-pincébe!  Az erjedő mustnak minden évben van egy-két halálos áldozata!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR