Terménytárolás: burgonya, hagyma, alma télire

Terménytárolás: burgonya, hagyma, alma télire

Az utcánkban naponta többször is felharsan a kiáltás: Krumplit, hagymát vegyenek! Amiből legalább következtetést lehet levonni: 1. A termelőknek értékesítési nehézségeik vannak, 2. A fogyasztókban van olyan szándék, hogy télire készletet raktározzanak.

Most tehát nem a saját kertben előállított terményekről, hanem a vásároltak tárolásáról lesz szó.

Burgonya

Aki burgonyát vásárol, a fajták között nem nagyon válogathat, de erre nincs is nagyon szükség, mert a most legnagyobb mennyiségben termesztett burgonyafajták sütésre, főzésre, sőt saláta készítésére is alkalmasak. A hálós zsákban kínált burgonya érettségét tessék először megállapítani, mert a túl korán felszedett burgonya rosszul tárolható. Az érett gumók héja parás, foszlik. Fontos, hogy a gumók között ne legyen vágott, penészes, rothadt, mert ezek a szomszédjukban levőket is megfertőzik. Olykor előfordul, hogy a zsák közepén apró gumók húzódnak meg; a gumók lehetőleg azonos méretűek, közepes nagyságúak legyenek. A burgonya tárolására 10-12 fokos helyiség a legalkalmasabb. Ilyen a pince, de, ha ez nem áll rendelkezésre, akkor néhány hétig el lehet tartani a burgonyát a szabadban is, letakarva a nap és az eső és pára elől. Ha jönnek a fagyok, a burgonyát védett helyre kell menekíteni. Tartós tárolásra jól bevált a vízóra aknája.

Vöröshagyma

A vöröshagyma akkor alkalmas tárolásra, ha a nyaka zárt és a takaró levelek szárazak. Padláson, raktárban, kamrában is eltarthatjuk, mert a vöröshagyma nem érzékeny a fagyra. Télen, az átfagyott hagymát nem szabad bolygatni. Ha viszont megmozgattuk, akkor rövid időn belül fel kell dolgozni, mert különben megrothad.

Fokhagyma

A fokhagyma könnyen tárolható, ha ép, egészséges. Füzérbe vagy csokorba kötve a kamrában hónapokig elmarad.

Alma

Nehezebb kérdés az alma tárolása. Ehhez 1-2 fokos hőmérsékletű és 85-90%-os páratartalmú, jól szellőztethető helyiség az optimális. Ilyen a háztartásokban nincs, de meg kell próbálni megközelíteni szellőztetéssel, párásítással. A betárolt almát kéthetente át kell válogatni és a romló hibásakat fel kell dolgozni vagy meg kell semmisíteni.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR