Vetőmag-vásárlási tanácsok és tudnivalók

Vetőmag-vásárlási tanácsok és tudnivalók

A legfontosabb tanácsokat gyűjtöttem össze a kertjükben magvakat vetni készülő kertészkedőknek.

A tasakos virág- és zöldségmagvak esetén szerencsére már nem merül fel sok kérdés a leírás elolvasása után, de ha a mag árusítója szakkifejezéseket használ, akkor nem árt ismernünk az alábbiakat.

A faj- és fajtaazonosság a vetőmagoknál alapkövetelmény, amivel nem is szokott probléma lenni, még könnyen összetéveszthető fajok magjainál sem (uborka és sárgadinnye). Milyen minőségi mutatókkal találkozhatunk a vetőmagvak csomagolásán?

vetomag vasarlasi tanacsok 02

Vetőmag minőségi mutatók

A minőségi mutatók közül a vetőmag tisztasága az ép és fajtaazonos szemek tömegszázalékát jelzi. E mérőszám megmutatja, hogy mennyi idegen, dohos, avas, törött, repedt, léha mag keveredett a jó minőségűek közé.

A mag csírázóképessége is fontos szempont. Laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatok alapján határozzák meg az egységnyi idő alatt kifejlődő egészséges egyedek számát. A csírázási erély pedig a kelés sebességére, vagy vontatottságára utal. A túl sokáig tárolt szemeknek romlik az életképessége. Fajonként változó, hogy meddig tárolhatjuk ezeket a hivatalos nevükön "ivaros szaporító szerveket" – azaz a magvakat. Az olajtartalmú magokat érdemes mielőbb elvetni.

vetomag vasarlasi tanacsok 05

Az ezermagtömeg mutatószáma akkor nyújt segítséget, ha a csomagolásra nem írták rá, hány szem magot tartalmaz a tasak. Ebből a feltüntetett tömeg alapján hozzávetőlegesen kiszámolhatjuk, mekkora mennyiséget rejt a csomag.

Ha saját magfogásból gazdálkodunk, akkor úgy válogassuk ki a magvakat, hogy megközelítőleg egyöntetűek legyenek, azaz közel azonos méretkategóriába essenek. Ha változatos a szemméret, akkor a kikelő növények méretei is különbözőek lesznek, némelyik megugrik a növekedésben, és lesz, amelyik lemarad.

vetomag vasarlasi tanacsok 03

Tenyészidő, tárolhatóság, hozam

A zöldségfélék többségének különféle tenyészidejű fajtái kaphatók. Így kertünk tervezésekor úgy számolhatunk, hogy a hónapos retek csak 30-40 napig fogja foglalni a területet.  Ezután melegigényesebb tökféléket vethetünk a helyükre, vagy paprikát, paradicsomot palántálhatunk.

A borsó vetésénél célszerű több fajtával próbálkozni, vagy egy fajtán belül 2-5 napos eltéréssel veteményezni. Erre azért van szükség, mert a borsó csak nagyon rövid ideig zsenge. Ha egy napon vetjük az összeset, esély van rá, hogy betakarításkor, a dömping miatt a vége elöregszik.

A sárgarépának, káposztának vannak rövid és hosszú tenyészidejű fajtái. Utóbbiaknak tavasztól őszig a teljes időszakra szükségük van a megfelelő kifejlődésükhöz.

A terméshozam részben fajtatulajdonság, részben a megfelelő gondozás eredménye. A paradicsom fajták között például vannak determinált, és folyton növő fajták. A determináltak a genetikailag kódolt információik alapján adott számú virágot hoznak, tehát termésmennyiségük korlátozott. A folyton növők a fagyok beálltáig folyamatosan teremnek, és fokozottabb tápanyag-utánpótlást igényelnek.

vetomag vasarlasi tanacsok 04

A bolti vetőmag az igazi

Aki csak teheti, ellenőrzött, egészséges, tasakolt magot használjon. Tavasszal legkorábban a mák kerüljön a földbe. Mihelyt a talaj megszikkadt, lehet vetni a sárgarépa, a petrezselyem, a zöldborsó, a hónapos retek magját, lehet duggatni, vagy vetni a vöröshagymát.

További olvasnivaló a vetőmagokról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR