Itt az idő, vegyünk új vetőmagot!

Itt az idő, vegyünk új vetőmagot!

Amikor a vetőmagvak kiválasztásáról van szó, nem árt, ha végig gondoljuk a növény későbbi életét is.

Még alig kezdődött el a zord tél utolsó hónapja, de - velem együtt - a legtöbb kertésznek viszket a tenyere és a tavaszra gondol, amikor a csodálatos földszagot kilehelő talajba el lehet vetni az átmeneti lehűlést is eltűrő zöldségfélék (hónapos retek, borsó, sárgarépa. spenót stb.) magvait. A gyümölcsfák és a szőlőtőkék ilyenkor még mélynyugalmi állapotban alszanak, nem kell félteni őket a kemény hidegtől, inkább attól, hogy korán megindul a nedvkeringésük és a későbbi fagyoknak esnek áldozatul. Ez nálunk olykor előfordul és ezt az időjárást nevezik a kertészek „februári tavasz-márciusi tél” néven.

Válogassunk, válogassunk, válogassunk!

A vetőmagokat azonban nem lehet elég korán megvásárolni, hogy válogathassunk a fajták között. Csak megbízható szaküzletben vásároljunk, mert a vetőmag bizalmi portéka és a rossz, hibás mag keserű csalódást okozhat a termelőnek. Gondos beszerzésével nyugtassuk meg tehát tavaszváró, háborgó lelkiismeretünket.

Mi a mag?

A mag a törzsfejlődés magasabb fokán álló növények termése, a faj fennmaradását, szaporodását szolgáló része. Ilyen a búzakalászban levő szem, a szőlőbogyó magja, a szilva csonthéjas magja, a borsó, a paprika, a dinnye magja.

A mag tehát a növények fejlődésének egyik, fontos stádiuma. Sokan úgy vélik, hogy a mag az életnek a letéteményes kezdete; de ez téves nézet, mert a mag ennél több: filozófiai értelemben a mag az élet folyamatosságának az eszköze, a kezdet és a vég, a vég és annak kezdete!

vegyunk uj vetomagot 01

Néha nem is ismerjük a magot

Termelt növényeinknek egy részét azonban nem magról szaporítjuk. A tulipánt, a jácintot például hagyma ültetésével, a rebarbarát és a nőszirmot tőosztással, a burgonyát gumók ültetésével, a muskátlit dugványozással szaporítjuk.

Belül igen összetett, bonyolult szerkezet

A mag, amely néhány kerti növényünknél csupán parányi (pl. a mák magja 3-5 mg tömegű) képlet szerkezetű, rendkívül bonyolult képződmény: a megtermékenyített embrión már felismerhető a rügyecske, amelyből a szár, és a gyököcske, amelyből a gyökérzet fog kialakulni. A száron fejlődnek ki a levelek, a virágok és a termések, amelyek a magot tartalmazzák. A magfehérje tömege keményítő, fehérje, zsíros olaj és hemicellulóz. Ezek adják a kikelő növény tápanyagát mindaddig, amíg képessé válik arra, hogy a talajból a vízben oldott tápanyagokat felvegye és azokból a testüket felépítse. A mag belső, aktív tartalmát fajonként és fajtákként változó vastagságú maghéj borítja és védelmezi.

vegyunk uj vetomagot 02

Minden tasaknak olvassuk el a hátoldalát!

A szakboltokban a családi kertek művelői tasakban veszik meg a vetőmagokat; ezeken használati útmutatót is olvashatnak a vetés idejéről, a növény nagyságáról és térigényéről (sor- és tőtávolság), talaj- és napfényigényéről, valamint vízszükségletéről, amelyeket célszerű betartani! Ügyelni kell azonban arra is, hogy a vetőmag neve után szerepel-e az F1 jelzés. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a vetőmagot hibridizációval állították elő: a hibrid magoknak azonban csak az első generációja ad kiváló termést, a továbbiak nem értékesek.

Minden termelt növénynek van egy meghatározható térigénye; a magfelhasználást ehhez kell igazítani. Mind a túl sűrű, mind a túl ritka vetés hátrányos és gazdaságtalan, mert a sűrű vetést később egyelni kell, a ritka vetés pedig nem használja ki a rendelkezésére álló lehetőségeket!

vegyunk uj vetomagot 03

Hány nap alatt kell kicsíráznia?

A vetőmagok csírázási ideje fajonkint és fajtánkint változó. A borsó és a bab magja - átlagos időjárás mellett - 8-10 nap alatt csírázik ki és ezt követően 2-3 nap múlva jelennek meg a hajtások a föld felszínén. A petrezselyem magjának kikelésére két-három hétig kell várni. Ezért a lassan csírázó magokat ajánlatos gyorsan kikelő jelzőnövény (pl. hónapos retek, repce) magjával együtt vetni.

Milyen mélyre vessük?

Kezdő kertészek néha nem fordítanak elegendő figyelmet a vetés mélységére, pedig ez nagyon fontos, mert a szokásosnál mélyebbre vetett magok nehezen és lassabban kelnek ki, a sekélyen vetettek pedig az átmeneti szárazságtól szenvednek.

Már a csíra is fogyasztható

Ha már csírákról beszélünk, nem maradhat el a csírák fogyasztásának fontossága. Ezek lapos tányérba helyezett, folyamatosan nedvesített itatóspapíron a magból gyorsan kifejlődnek és egyre elterjedtebb és kedveltebb részei az egészségükre nagy figyelmet fordító emberek étkezésének.

A kikelt, fiatal növények rendkívül érzékenyek, meleget, napfényt és folyamatos vízellátást követelnek a gyors fejlődésükhöz és a termésük beérleléséhez.
Itt is fontosnak tartom hangoztatni, hogy a hazai időjárási körülmények között biztonságosan és gazdaságosan a magról kelt zöldségféléket csak öntözés mellett lehet megtermelni! Jó vetőmagbeszerzést kívánok!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR