Milyen növényekkel ültessem be szeretteim sírját?

Milyen növényekkel ültessem be szeretteim sírját?

Temetőbe azok a növények alkalmasak, amelyek sokáig díszítenek és viszonylag kevés gondozást, öntözést és téli védelmet igényelnek. A túlságosan tarka virágok együttese kevéssé felel meg a temető hangulatának.

A fák közül a kisebb koronát nevelő fajokat ültesse, mert az utak mellé telepített nagy fák egyébként is mély árnyékot vetnek. Az oszlopos növekedésű cserjék (rakéta [oszlopos-] boróka, tuja, tiszafa) éppen úgy illenek a sírkertbe, mint a lefelé csüngő koronájú, ún. szomorú fácskák (rózsa, eper, kőris stb.).

novenyek sirra 03

A sír felületét célszerű beültetni kövirózsával, varjúhájjal, kövérkével (Pachysandra), elfekvő borókával vagy tujával, illetve törpe fenyővel. Tartósan és szépen díszíti a nyugvóhelyet a borostyán, a gondosan nyírt puszpángsövény vagy a talajtakaró rózsa is.

novenyek sirra 02

Ősszel szépen lehet feldíszíteni (halottak napjára) a sírt áttelelő árvácskával, nefelejccsel, százszorszéppel. Hosszú évekig kitart és szépen díszíti az árnyékos helyeket az árnyékliliom (Hosta), a bőrlevél és a kétféle meténg (Vinca minor és major).

novenyek sirra 04

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR