Gyümölcsfák gondozása lombhullástól rügyfakadásig

Gyümölcsfák gondozása lombhullástól rügyfakadásig

Itt az idő a gyümölcsfák ápolására, amely munka a kevésbé jó időben is végezhető, amíg nincsenek fagyok.


Későn hajnalodik és korán sötétedik. Akár tetszik nekünk, akár nem, beállt az őszi idő, ami már nem nagyon alkalmas a finom, kerti munkák végzésére, de jól megfelel a gyümölcsfák ápolására. Ki kell használni az októberi és a novemberi fagymentes napokat a gyümölcsfák ápolására. Az alább felsorolandó munkákra a vegetációs idő alatt nem igen van ideje a kertésznek, pedig ezek a feladatok – ha munkaigényesek és kevésbé látványosak is – de nagy mértékben befolyásolják a jövő évi gyümölcstermés mennyiségét és minőségét. Ezért javasolom, hogy mielőtt téli pihenőre állítják a szerszámaikat, ezeket a munkákra is szánjanak időt!

Ha sarjakat fejleszt a gyümölcsfa

Számos gyümölcsfa hajlamos arra, hogy az alanyából sarjakat fejleszt, amelyek nem egy esetben olyan erőteljesek, hogy a rendelkezésre álló tápanyag és víz jelentékeny részét felhasználják és ezzel legyengítik az anyafát! A gyökérből, a fa tövéből és a fa törzséből előtörő sarjakat a nyár folyamán is el kell távolítani, de ha még maradt belőlük, most feltétlenül szabaduljunk meg tőlük.

A gyökérsarjakat nem elég a talaj felszínén lemetszeni, hanem meg kell keresni a gyökeret és tőből kimetszeni, mert különben a következő évben még több gyökérsarj születik.

A leggyakrabban az alma, a körte és a szilvafák alatt van gondunk a sarjakkal; sarjadzik a fügebokor is, de ez hasznos, mert a gondosan kiemelt, gyökeres sarjat át lehet ültetni más helyre, ahol új bokor fejlődik belőle.

Hámló fakéreg és fagyrepedések

Az idős fákon gyakran lehet látni, hogy a törzsük a szél, vagy más külső hatásra megcsavarodott és ennek következtében a kéreg nagy felületen felválik. Az így keletkezett hézagban sok kártevő talál búvóhelyet és a szúbogarak is először itt találnak életteret, tehát a felváló kéregdarabokat le kell vágni és az alattuk levő területet sebbalzsammal ajánlatos bekenni.

Az almafák különösen hajlamosak arra, hogy a törzs felületén kéregpikkelyeket fejlesztenek. Ezeket nyeles, háromszög alakú fakaparóval kell letisztítani és a keletkezett hulladékot elégetni.

A törzsön ugyancsak gyakran találunk mélyre hatoló repedéseket, amelyeket többnyire a téli fagy okozott. Ezek szélét – éles késsel (kacorral) – az élő, zöld szövetekig vágjuk le és ugyancsak kenjük be sebvédő anyaggal.

A fák törzsét olykor és véletlenül megsérthetik a járművek, megrághatják állatok, sőt magunk is az ásóval, a kapával, vagy a talajművelő gépekkel. Az így keletkezett sebek is gondozásra várnak.

Metszés a téli időszakban

A gyümölcsfák metszésére a téli időszakban van a legtöbb időnk, és a korona fenntartó metszését ilyenkor a legkönnyebb elvégezni: elvégre levelek és termések nélkül láthatjuk a csupasz „tartószerkezetet”.

Vastag ágak kivágása fűrésszel

A gyümölcsfa koronájából a légvezetékek miatt, vagy azért, mert a gépkocsi nem fér el alatta, le kell vágni egy-egy vastagabb ágat. A fűrészelést mindig alulról kezdjük és felülről fejezzük be, mert így az ág a munka közben nem reped le. Csonkot ne hagyjunk, mert ez elszárad, elkorhad és terjeszti a kártevőket!

A termő gyümölcsfák koronájában minden ősszel akadnak száraz ágak; ezeket is tőből kell kivágni.

Költözés odvas fából faodúba

A vastag vázágakon gyakran keletkeznek odvak, amelyeket a nálunk telelő énekes madarak kiürítenek és ide fészkelnek. Ez nagyon fennkölt látvány, de a fának nem tesz jót, mert az odú körül korhadási folyamat indul meg. Ezért a felfedezett odúból a korhadékot kaparjuk ki és az üreget töltsük meg gipsszel, a madaraknak pedig rakjunk ki készen vásárolt, vagy házilag készített madárodúkat.

Egyre célszerűbbé válik a lombhullás utáni, fertőtlenítő permetezés, amely azonban nem teszi feleslegessé a tavaszi, rügyfakadás előtti, szokásos permetezést sem!

Fehér harisnya a fákon

Érdemes volna felújítani egy régi, elfelejtett fagyvédelmi módszert: a törzs és a vastag vázágak fehérre meszelését. Ezt különösen a sárgabarack, az őszibarack és a mandulafák hálálják meg, mert ezeknek a virágait pusztítja el leggyakrabban a tavaszi fagy; a fehérre meszelt, vagy permetezett törzs azonban a tavaszi napsütés hatására nem melegszik fel, ezért a fa némileg később nyitja ki a virágbimbóit, amelyeket így a későtavaszi fagyok kevésbé károsítanak. Erre a célra 2-3%-os mésztej kipermetezése alkalmas; ezt azonban csapadékos időjárás esetén meg kell ismételni.

meszelt fatörzs

És végül

Erdő közelében, ahol nincs biztonságos kerítés, ott számolni kell a vadkárokkal is, mert a vaddisznók, az őzek, a szarvasok és a mezei nyulak nagy károkat okozhatnak a gyümölcsfákban, de különösen a fiatal csemetékben. Ezért a veszélyeztetett fák törzsét óvni kell, a kártevő vadak ellen dróthálóval, műanyag törzsvédővel, vagy vadriasztó szerek kipermetezésével védekezhetünk.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR