Mennyi ideig csíraképesek a vetőmagok?

Mennyi ideig csíraképesek a vetőmagok?

A vetőmagok nyugalmi állapotban levő, de élő szervei a növényeknek, amelyekben bonyolult biokémiai folyamatok zajlanak. Ennek következtében a magvak vetésre, termesztésre való alkalmassága változik és ennek ütemét a tárolás körülményei is befolyásolják.


A legjobb minőségben betakarított vetőmagvak is – egy idő elteltével – részben vagy egészben elvesztik a csíraképességüket. A bab és a káposztafélék vetőmagja 4-5 évig, a sütő- és spárgatök 6-8 évig marad csíraképes és használható fel vetésre. A sárgarépa, a cékla, a zeller magja 3-4 évig marad csíraképes. A feketegyökér, a kapor, a petrezselyem azonban már egyéves tárolás után elveszti a vetésre való alkalmasságát.

vetomagok csirakepesek 02

Ha vetőmagot vásárol, csak ellenőrzött, zárt csomagolásban levő vetőmagért adjon pénzt! A vetőmag bizalmi cikk, alkalmi árustól, piacon nem ajánlatos vetőmagot vásárolni.

Paradicsom vetőmag

A vetőmag tasakján, dobozán a vetőmagtörvény értelmében feltüntetik, hogy a mag meddig csíraképes. A lejárt szavatosságú vetőmagot a legjobb kidobni, mert különben az ember késztetést érez, hogy ne vegyen újat, hanem azt használja fel!

Sikertelen vetés esetében a vetőmagtasak birtokában kártérítési igényt lehet benyújtani a forgalmazónál.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR