Kell-e metszeni a kajszibarackfát?

Kell-e metszeni a kajszibarackfát?

A fiatal, még nem termő fa koronáját minden tavasszal koronaalakító metszésben kell részesíteni.

Ez megegyezik a többi gyümölcsfák metszésével, csupán arra kell különlegesen ügyelni, hogy tömör, teherbíró koronát alakítsunk ki, minthogy a kajszibarack – természeténél fogva – laza szerkezetű, széteső, lapos gömb alakú koronát nevel.

A termő kajszibarackfákat tavasszal meg kell metszeni, ami az éves vesszők visszavágásából és a fölösleges, száraz vesszők lemetszéséből áll.

kajszibarackfa metszese 02

A metszés ideje akkor következik el, amikor a termőrügyek már rohamosan duzzadnak, vagyis a kajszibarackfát későn kell metszeni. Ez kissé késlelteti a fagyérzékeny bimbók kibontakozását és elősegíti a metszésnél keletkező sebek gyors beforradását.

A későn metszett kajszibarackfák ritkábban esnek a gutaütés áldozatává, mint azok, amelyeket teljes nyugalmi állapotban metszettek meg.

kajszibarackfa metszese 03

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR