Kell-e metszeni a kajszibarackfát?

Kell-e metszeni a kajszibarackfát?

A fiatal, még nem termő fa koronáját minden tavasszal koronaalakító metszésben kell részesíteni.

Ez megegyezik a többi gyümölcsfák metszésével, csupán arra kell különlegesen ügyelni, hogy tömör, teherbíró koronát alakítsunk ki, minthogy a kajszibarack – természeténél fogva – laza szerkezetű, széteső, lapos gömb alakú koronát nevel.

A termő kajszibarackfákat tavasszal meg kell metszeni, ami az éves vesszők visszavágásából és a fölösleges, száraz vesszők lemetszéséből áll.

kajszibarackfa metszese 02

A metszés ideje akkor következik el, amikor a termőrügyek már rohamosan duzzadnak, vagyis a kajszibarackfát későn kell metszeni. Ez kissé késlelteti a fagyérzékeny bimbók kibontakozását és elősegíti a metszésnél keletkező sebek gyors beforradását.

A későn metszett kajszibarackfák ritkábban esnek a gutaütés áldozatává, mint azok, amelyeket teljes nyugalmi állapotban metszettek meg.

kajszibarackfa metszese 03

felco shop hu 01A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR