A kókuszpálma 25-30 méter magasra megnövő, hatalmas fa.
A törzsön felkúszó munkások légtornászi mutatványnak beillő módon vágják le a görögdinnye méretű kókuszokat a fa koronájából. A kókuszdió húsa az egyik legfontosabb tápláléka a trópusokon élő embereknek: szárítva a kopra hosszú ideig letartható élelmiszer, amely igen magas szénhidrát- és fehérjetartalma következtében a kereskedelemnek is fontos cikke.
Az érett kókuszdiót el lehet vetni cserépbe. (A nedvét nem szabad lecsapolni!) A vetés úgy történjék, hogy a dió teljes egészében a föld felszíne alá kerüljön. Meleg helyen tartva és rendszeresen öntözve a mag 5-6 hét múlva kezd csírázni és rövidesen megjelenik a hajtás és a gyökér is. Gondos ápolás mellett, egész évben meleg helyen csinos növénnyé fejlődik.