Citrusok: narancs, mandarin és rokonaik

Citrusok: narancs, mandarin és rokonaik

Sok családi otthonban megbecsült növény a citrombokor vagy fácska. Teljes joggal, hiszen ez a növény nagyon szórakoztató: hajtásai tavasztól őszig nőnek, gyakran egyidőben van rajtuk bimbó, nyíló virág, növekvő zöld és érő gyümölcs, amely hozzá még fogyasztható is!A citrusokat folytonosan figyelemmel kell kísérni, mert koránt sem igénytelenek: világos, napos, védett helyet szeretnek és meghálálják a rendszeres öntözésen kívül a bőséges tápanyagellátást is. Nagyon gondosan kell kiválasztani a teleltetésre alkalmas helyet is a számukra.

Citrusokat mondtam az előbb – céltudatosan, mert ebbe a növénynembe sokféle – bizonyos szempontból hasonló, ás okokból eltérő faj tartozik. Ezek közül fagytűrő, tehát szabadföldi a vadcitrom, amelynek sárga gyümölcsei az őszi lombhullást követően is a tövises ágakon maradnak. A citromnak savanykás, érett állapotban sok C-vitamint tartalmazó gyümölcsei érnek. Ehhez nálunk egy egész év szükséges, amíg a virágból érett, leszüretelhető gyümölcs lesz.

A narancsfajták kellemes illatukkal, édes, savanykás húsukkal, tartósságukkal és tetszetősségükkel kedveltették meg magukat. Három, jellegzetes típusuk ismert: A Jaffa eredetvédelem alatt álló, kereskedelmi márka, Izraelben terem; az Outspan Dél-Afrikai, a Sunkist pedig kaliforniai fajtatípus.

A mandarinok lapított formájú, vékony héjú, könnyen hámozható citrusok, amelyek kevesebb savanyagot tartalmaznak. Közéjük tartozik a most nálunk egyre kedveltebb apró, magtalan, édes klementino is.

mandarin

A grépfrútok is nevelhetők cserépben; gyümölcseik nagyok, kevés magot tartalmaznak vagy magvatlanok, fürtökben teremnek. (Erre utal a nevük első tagja, mert a grape angol szó magyarul szőlőt jelent.) A kumkvátnak vannak ehető, apró gyümölcsű és csupán dísznek alkalmas változatai is.

A citrusok szaporítása is megoldható. Az érett gyümölcsök magjai bármikor elvethetők.  A kikelt magoncokat egyesével ajánlatos cserépbe ültetni. Ezek nagyon sokára, esetleg csak tíz éves korukban virágoznak, többnyire elvadulnak vagy terméketlenek. Ezért a magoncokat tavasszal be kell oltani, vagy ősszel be kell szemezni.. Dugványozásuk is egyszerű: a délvidéki nyaralás utolsó napján tessék egy friss hajtást lemetszeni egy termő fáról, a leveleket bekurtítani és nedves ruhába csavarva hazahozni.

Végül a teleltetésről: a legtöbb típus 5-10 fokos világos, jól szellőztethető helyen  jól átvészeli a téli hónapokat. Ha fűtött szobában tartjuk őket, akkor – a hőmérséklethez igazodóan – több fényre, esetleg mesterséges megvilágításra és gyakoribb, de takarékos öntözésre lesz igényük. A levélhullást rendszerint a túlságosan bőséges öntözés és a kevés fény idézi elő.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR