Engedjük be a napsugarat az őszibarackfa koronájába

Engedjük be a napsugarat az őszibarackfa koronájába

Az egészséges, jól fejlődő őszibarackfákon a szükségesnél jóval több hajtás fejlődik. Ezek lemetszésével ügyesen karban tarthatjuk a termő gyümölcsfát.

Hajtásválogatás-zöldmetszés

Május végén célszerű a hajtástömeget megválogatni, mert ennek következtében a megmaradó, ritkábban álló hajtások több tápanyaghoz, vízhez, napfényhez jutnak. A gyümölcs az ilyen fákon jobban kifejlődik és szebben színeződik. A hajtások is kedvezőbb helyzetbe kerülnek, ősszel időben beérnek és rügyeik megfelelően kifejlődnek. Mindez tehát nemcsak az idei termésre kedvező, de a jövő évi termés kilátásait is fokozza.

A hajtásválogatást a vázág csúcsán kezdjük meg. Először a vezérhajtás közeléből távolítsuk el a hasonló fejlettségű, de nem megfelelő helyzetű hajtásokat. Ezután fokozatosan lefelé haladunk a vázágon, és úgy ritkítjuk meg a hajtásokat, hogy két szomszédos hajtás tövei között legalább tenyérnyi hely maradjon. Az eltávolítandó hajtásokat csonk nélkül, tőből metsszük ki. Mindig az erősebb, kifelé álló hajtásokat hagyjuk meg; és a gyengébbeket, a kedvezőtlenebb irányba törekvőket távolítsuk el. A lombos fákon a ki nem hajtott, száraz vesszőket is könnyűszerrel felismerjük, és ha ezeket a tavaszi metszés során nem távolítottuk el, most pótolhatjuk az elmulasztottakat.

A szakkönyvek zöme nem ajánlja a hajtásválogatást, mert a nagyüzemekben erre nincs munkaerő. A házikert néhány fáján azonban nagyon is érdemes erre gondot fordítani.

A munkát úgy ütemezzük, hogy a permetezés ne megelőzze, hanem kövesse a hajtásválogatást. Ez azért ésszerű így, mert a megválogatott fára kevesebb permetlé szükséges, és a permetezés hatása is jobban érvényesül a ritka koronában. Másrészt permetezés után néhány napig nem lehet a mérgezés veszélye nélkül a fák között huzamosabb ideig tartózkodni.

oszibarack metszese 04 

Nyári zöldmetszés

Szokásos az őszibarackfák nyári zöldmetszése is. Ezt korlátozzuk az iker- és vízhajtások, valamint a túl sűrűn álló hajtások tőből eltávolítására. A hajtások tőből való eltávolítása. A hajtások csúcsának visszacsípése előnyös lehet a termőrügyek kifejlődése szempontjából, noha fennáll az a veszély, hogy ha mélyebben beavatkozunk a fák életébe, megzavarjuk a termőegyensúlyt.

Szüret után előnyös, ha a letermett vesszők és nyársak eltávolításával gondoskodunk arról, hogy a hajtások több napfényhez jussanak, és ezzel jobban beérjenek.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR