Engedjük be a napsugarat az őszibarackfa koronájába

Engedjük be a napsugarat az őszibarackfa koronájába

Az egészséges, jól fejlődő őszibarackfákon a szükségesnél jóval több hajtás fejlődik. Ezek lemetszésével ügyesen karban tarthatjuk a termő gyümölcsfát.

Hajtásválogatás-zöldmetszés

Május végén célszerű a hajtástömeget megválogatni, mert ennek következtében a megmaradó, ritkábban álló hajtások több tápanyaghoz, vízhez, napfényhez jutnak. A gyümölcs az ilyen fákon jobban kifejlődik és szebben színeződik. A hajtások is kedvezőbb helyzetbe kerülnek, ősszel időben beérnek és rügyeik megfelelően kifejlődnek. Mindez tehát nemcsak az idei termésre kedvező, de a jövő évi termés kilátásait is fokozza.

A hajtásválogatást a vázág csúcsán kezdjük meg. Először a vezérhajtás közeléből távolítsuk el a hasonló fejlettségű, de nem megfelelő helyzetű hajtásokat. Ezután fokozatosan lefelé haladunk a vázágon, és úgy ritkítjuk meg a hajtásokat, hogy két szomszédos hajtás tövei között legalább tenyérnyi hely maradjon. Az eltávolítandó hajtásokat csonk nélkül, tőből metsszük ki. Mindig az erősebb, kifelé álló hajtásokat hagyjuk meg; és a gyengébbeket, a kedvezőtlenebb irányba törekvőket távolítsuk el. A lombos fákon a ki nem hajtott, száraz vesszőket is könnyűszerrel felismerjük, és ha ezeket a tavaszi metszés során nem távolítottuk el, most pótolhatjuk az elmulasztottakat.

A szakkönyvek zöme nem ajánlja a hajtásválogatást, mert a nagyüzemekben erre nincs munkaerő. A házikert néhány fáján azonban nagyon is érdemes erre gondot fordítani.

A munkát úgy ütemezzük, hogy a permetezés ne megelőzze, hanem kövesse a hajtásválogatást. Ez azért ésszerű így, mert a megválogatott fára kevesebb permetlé szükséges, és a permetezés hatása is jobban érvényesül a ritka koronában. Másrészt permetezés után néhány napig nem lehet a mérgezés veszélye nélkül a fák között huzamosabb ideig tartózkodni.

oszibarack metszese 04 

Nyári zöldmetszés

Szokásos az őszibarackfák nyári zöldmetszése is. Ezt korlátozzuk az iker- és vízhajtások, valamint a túl sűrűn álló hajtások tőből eltávolítására. A hajtások tőből való eltávolítása. A hajtások csúcsának visszacsípése előnyös lehet a termőrügyek kifejlődése szempontjából, noha fennáll az a veszély, hogy ha mélyebben beavatkozunk a fák életébe, megzavarjuk a termőegyensúlyt.

Szüret után előnyös, ha a letermett vesszők és nyársak eltávolításával gondoskodunk arról, hogy a hajtások több napfényhez jussanak, és ezzel jobban beérjenek.

felco shop hu 01A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR