Mikor van szükség a lemosó permetezésre?

Mikor van szükség a lemosó permetezésre?

A lemosó permetezés a vegyi növényvédelem alapja! Elvégezhető ősszel, lombhullás után, vagy a tél végén, rügyfakadás előtt.

A lemosópermetezést bőséges permetlével úgy kell elvégezni, hogy a fa vagy cserje minden eldugott zegébe-zugába eljusson a permetlé. Erre a célra alkalmas a bordói lé, a bordói por, a mészkénlé és az egyéb kénkészítmények, valamint a réz- és kéntartalmú gombaölő szerek. Ha a gyümölcsfákon vértetű, takácsatka, pajzstetűfertőzés is észlelhető, akkor szükséges egy második permetezés is gyümölcsfaolaj, Agrol Plusz oldatával.

lemoso permetezes mikor 02

Nem elegendő, ha csak a gyümölcsfákat permetezzük meg, hanem kezeljük le a gyümölcstermő cserjéket (ribiszke, köszméte, málna, szeder, josta), továbbá a szőlőtőkéket és a lombhullató díszfákat és díszcserjéket is. Meg kell továbbá permetezni minden építményt, amely faanyagból készült (szerszámoskamra, fáskamra, fakerítés, fakapu, faoszlopok, levágott venyige és nyesedék stb.).

Aki a lemosó permetezést idejében és gondosan elvégzi, annak sokkal kevesebb gondja lesz tavasszal nyáron a kártevők és a kórokozók elleni küzdelemmel, mint azoknak, akik ezt a védekezési lehetőséget elhanyagolják.

További olvasnivaló a permetezésről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR