Hogyan védekezzek a kullancs ellen?

Hogyan védekezzek a kullancs ellen?

A kullancs igen érzékeny a rovarölő szerekkel szemben, ezért a rendszeresen permetezett kertekben nemigen él meg.


Ha mégis előfordul, hogy a kerti munka közben kullancsot szed fel, akkor az a környezetben lévő rétekről, az erdőkből került a kertbe.

A kullancs a vadon élő emlősök, a háziállatok (juhok), a földön fészkelő madarak és a hüllők, valamint az ember vérét szívja. A csípése többnyire fájdalmatlan, így észrevétlen marad. Kerti munka és kirándulás után, mielőtt esti pihenőre térne, alaposan vizsgálja át a testének – és a gyerekek testének – azokat a területeit, a hajlatokat és a deréktájat, ahová a kullancsok előszeretettel befúrják magukat. Csipesszel vagy ügyes, gyengén csavaró kézmozdulattal a kullancs eltávolítható, de arra nagyon ügyelni kell, hogy a feje ne szakadjon be a bőrbe, mert akkor ott gennyedést okoz, amelynek kezelése már orvosi feladat. A csípés helye olykor még napokig gyulladt és viszket.

kullancs vedekezes 02

A kullancs csípése az esetek többségében nem jár súlyosabb következményekkel. Előfordul azonban, hogy a bogár vére az agyhártyagyulladás vírusával, illetve a Lyme-kór baktériumával fertőzött, ezért bármilyen rendellenességet észlelve, ajánlatos azonnal orvoshoz fordulni! A kullancs által okozott fertőzés megelőzésére védőoltás is rendelkezésre áll.

kullancs vedekezes 03

Ha azt tapasztalná, hogy a kertben is élnek és szaporodnak kullancsok, akkor permetezéssel védekezzen ellenük. A kellemetlen vérszívók a manapság használt legtöbb rovarirtó szerrel szemben igen érzékenyek.

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR