Milyen kárt okoznak a mezei nyulak?

Milyen kárt okoznak a mezei nyulak?

A mezei nyúl régebben a magyar vidék jellegzetes és igen szapora kisvadja volt, a nyúlhúst, sőt az élve befogott nyulakat még exportra is szállították.


A vadászok kedvence

A vadászok kedvelt zsákmánya volt, amelyre októbertől decemberig lehetett vadászni. Az utóbbi két évtizedben fokozatosan csökkent a nyúlállomány, amelynek az okát  - egyértelműen - nem sikerült tisztázni, de kétségtelen, hogy a gépesítés elterjedése hátrányos volt a fiatal nyúlállományra nézve.

Hol okoznak kárt?

A nyulak főleg a szőlőskertekben, de különösen az almaültetvényekben okoznak károkat azzal, hogy a fiatal fák kérgét megrágják. Károkozásukat akkor nagy mértékű, amikor a tartós hótakaró megakadályozza őket az egyéb növényi táplálék megszerzésében. Kedvenc csemegéjük a káposzta, a sárgarépa és a petrezselyem, de egyéb, a szabadban telelő zöldségféléket, sőt a dísznövényeket is megdézsmálják.

Hogyan védekezzünk?

Az almafákat kukoricaszárral, napraforgó szárral, náddal, tüskés ágakkal, dróthálóval vagy műanyag köpennyel szokták védeni a nyúlrágás ellen. A papírral vagy műanyag fóliával való bekötözés nem eredményes, mert a papír leázik, a műanyag alatt pedig a fa szövetei befüllednek.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR