Hogyan kell metszeni a futórózsabokrokat?

Hogyan kell metszeni a futórózsabokrokat?

Ha jól csináljuk, még dúsabb lesz a virágzás!


Eltérően a nagyvirágú bokorrózsáktól a futórózsabokrokat csupán ritkítómetszéssel kell karbantartani, de a hosszú vesszőket nem kell visszavágni.

A felkopaszodott, öreg ágakat viszont tőből ki kell fűrészelni, mert ezek már kevés virágot nyitnak és kimetszésük után a megmaradó, fiatal vesszők több tápanyaghoz és napfényhez jutnak.

futorozsabokor metszese 02

A kapu vagy a lugasváz mellé ültetett futórózsabokron elegendő 5-6 erős vesszőt meghagyni. A tőből előtörő, roppant életerős vadhajtásokat rendszeresen tőből kell kivágni.

futorozsabokor metszese 01

A rózsabokrok a meszes, lúgos talajokban fejlődnek jól és virágoznak gazdagon. A futórózsák, amelyek mélyre hatoló, erős gyökérzetet fejlesztenek, különösen megkívánják, hogy a talaj mélyebb rétegében is legyen felvehető kötésben levő mész.

További igénye a futórózsának a bőséges tápanyag-ellátottság.

További olvasnivaló a témában:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR