A rózsák világa

A rózsák világa

Nincsen rózsa tövis nélkül – szokták mondani. De ez botanikailag hamis megállapítás, mert a rózsának nem tövise, hanem tüskéje van, másrészt pedig akad nem is egy olyan fajta, amelynek a hajtásán nincs tüske. Nem szúrós!

Az az állítás viszont megállja a helyét, hogy jószerivel nincs kert rózsabokor nélkül. A rózsák világa nagyon változatos, mivel évszázadok óta sok nemesítő foglalkozik rózsákkal. Pusztán gyakorlati csoportosítás szerint a következő típusok, fajtacsoportok különböztethetőek meg:

Tearózsa

A tearózsának rengeteg fajtája van, egyesek nagy karriert futottak be, mások gyorsan a feledés homályába vesztek. A bokraik alacsonyak, 60-80 cm magasak, a hajtásaik csúcsán egy virág képződik, de az nagy, teltszirmú, szép formájú, hosszú szárú, gyakran illatos, vagyis egyike a legszebb vágott virágoknak. Tavasszal gondos metszést igényel. A fő virágzási ideje május végén, júniusban van, később már kevesebb virágot hoz.

rozsak vilaga 02

Polyantha rózsa

A polyantha rózsák is kis – 50 cm-nél ritkán magasabb – bokrot nevelnek, a hajtásaik csúcsán azonban több virág nyílik. A virágaik tartósak és egész nyáron nyílnak.

rozsak vilaga 03

Floribunda rózsa

A floribunda rózsák a tea és a polyantha rózsák keresztezése útján jöttek létre. A virág növekedett, de a bokor ellenállósága és fagytűrése csökkent. Metszéskor csak az elöregedett, száraz csonkokat és a vadhajtásokat kell eltávolítani.

rozsak vilaga 04

Mini rózsa

A mini (törpe) rózsák 20-30 cm magas bokrot képeznek, ezért kiválóan alkalmasak balkonládák és edények betelepítésére. Metszésre nincs szükségük.

rozsak vilaga 05

Futó rózsa

A futó (kúszó) rózsák a lugasok, kerítések, házfalak, kapuívek befuttatására alkalmasak. Többségük csak egyszer (júniusban) virágzik gazdagon. Csak az öreg, felkopaszodott ágakat kell kivágni a tőből.

rozsak vilaga 06

Talajtakaró rózsa

A talajtakaró rózsák napos rézsűk, pincetetők betelepítésére alkalmas, földhöz simuló vesszejű, apró virágú bokrok.

rozsak vilaga 07

Parkrózsa

A parkrózsák termetes, június-júliusban virágzó, hosszú életű bokrokat fejlesztenek.

rozsak vilaga 08

Szomorú rózsa

A szomorú rózsák oly módon keletkeznek, hogy a magas (120-140 cm) törzsre futórózsát szemeznek.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR