Milyen eszközökre van szükség a gyep ápolásához?

Milyen eszközökre van szükség a gyep ápolásához?

A laikus véleménnyel szemben a szép pázsit fenntartásához, ápolásához sokféle eszközre, anyagra (műtrágya, gyomirtó vegyszer, öntözővíz), sok munkára és – valljuk be – jelentékeny pénzráfordításra van szükség!

Tekintsük át, hogy mi mindent kell beszerezni a gyep ápolásához!

A 7-10 naponta esedékes fűnyíráshoz nélkülözhetetlen a fűnyírógép. (Kaszálni már kevés kerttulajdonos tud, sarlóval pedig hosszadalmas és minőségileg se megfelelő a munka.) A nagyobb teljesítményű, motoros fűnyíró gép lehet elektromos meghajtású, vagy robbanómotoros, két- illetve négyütemű motorral felszerelve. Kezdenek általánossá válni az önindítóval és meghajtott hátsó kerékkel rendelkező fűnyíró gépek. Nagyobb gyepfelületen gazdaságos a fűnyíró traktor használata. Ahová a fűnyírógép nem jut el helyhiány miatt, ott a szegélynyírónak van nagy haszna!

A gyepszél rendben tartását szolgálja a kézi vagy elektromotoros fűnyíró olló. A termetes gyomok kiemelésére való a keskeny pengéjű gyomlálóásó, amely mindig legyen a kertész keze ügyében!

gyepapolas eszkozok 01

Fontos eszköz még a műtrágyaszóró, amellyel egyenletesen lehet a műtrágyát kiszórni és ezzel elkerülhetjük, hogy a gyep foltokban kiégjen. A gyakran nyírott pázsitot időnként – nyírás után – hengerezni ajánlatos, a kipusztult fűcsomóktól, a gyomoktól pedig a gyepfogas (vertikutir) segítségével szabadulhatunk meg.

Szép, igényes gyepet csak rendszeres öntözéssel lehet fenntartani, ehhez pedig legjobb a beépített öntözőrendszer. Ezt szakemberrel ajánlatos megterveztetni és megépíttetni.

gyepapolas eszkozok 02

További olvasnivaló a gyep gondozásáról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR