Megéri istállótrágyát venni? Sajnos igen…

Megéri istállótrágyát venni? Sajnos igen…

Novemberben kezdődik a trágyahordás időszaka, a legtöbb kertésznek megérné belevágni. Utánajártunk, hogy hol lehet kapni és mennyibe kerül.


Ha valaki fenn szeretné tartani a kerti talaj termőképességét, akkor egyrészt pótolnia kell minden évben a termesztett növények által felhasznált tápanyagokat, másrészt gondolnia kell a talaj egészséges szerkezetére is. A leginkább természetes módja a trágyázásnak a szervestrágya használata. A szerves trágyák közül a növénytermesztésben az istállótrágya alkalmazása terjedt el a kertekben. A növényi trágyákat a szántóföldeken lehet gazdaságosan használni.

Az istállótrágyát az eladónak ügyesen kell kezelnie, hogy a vevőnél hasznossá válhasson. Nem szabad vegyszerekkel terheltnek lennie, illetve gyommagvak sem lehetnek benne, különben elgyomosítja majd a kertet. A leggyakoribb a szarvasmarha, baromfi és a sertéstrágya használata.

megeri istallotragyat venni 02

Mennyire büdös?

Ha az istállótrágyát az eladó jól kezeli, akkor az nem büdös. A természetes komposztáló folyamatoknak köszönhetően az érett istállótrágya használata nem kellemetlen, inkább virágföldhöz hasonlít, laza és morzsalékos állagú, földszagú. Ami zacskóban kapható, valószínűleg helyesen kezelt trágya, míg a “kimért’ istállótrágyát nem árt megnézni előre.

megeri istallotragyat venni 03

Hol lehet istállótrágyát kapni?

A kertészetekben, gazdaboltokban és faiskolákban kapható az istállótrágya gusztusosan zacskózva, 20 és 50 literes kiszerelésben is. Ez persze nem túl sok, úgyhogy egy közepes méretű kerthez nagyon sokat kéne belőle venni. Az állattartó telepek általában apróhirdetésben tudatják, ha kapható náluk trágya és gyakran hajlandók térítés ellenében a helyszínre is szállítani.

Ha valakit nagyon zavar az istállótrágya, akkor granulált állapotban is megveheti: így már egyáltalán nem ismerhetők fel a trágya részei és a szomszédnak akár azt is mondhatjuk, hogy kutyatápot szórunk és ásunk a talajba, nem fog rájönni az igazságra.

megeri istallotragyat venni 04

Mennyibe kerül 2022-ben az istállótrágya?

A zacskós kiszerelésű istállótrágyából az 50 literes zsák általában 5000 forintnál kevesebbe kerül. Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, akkor akár a kétharmadára is csökkenhet az ára. Az apróhirdetési oldalakon 5000 forintért már általában egy köbméter istállótrágya is beszerezhető. Az árak itt nagyon változóak, hiszen a kezeletlen, kevésbé jó minőségű trágya olcsóbb, az érlelt pedig drágább. Ha valaki “ömlesztve” veszi, akkor a szállításról is gondoskodnia kell, hiszen még a közelbe is legalább annyiért viszi az állattartó telep munkatársa, mint egy köbméter trágya ára.

megeri istallotragyat venni 07

Bővebb információ a trágyázás menetéről >>

„Az rendes és csinos kertnek építéséhez három dolog kívántatik:tudni-illik Tehetség, Akarat és Tudomány… Akarat, hogy kedve legyen hozzá, meg ne unnya a munkát. .. mert ha kedvetlen, és kínszerítve munkálkodik, gyakrabban Puszta Péter, Csallyán Barlabás, Boitorján Illés és Perje Demeter foglallyák el a kertet."

(Lippai János: Posoni kert, 1666.)

megeri istallotragyat venni 06

Bálint György ajánlása az istállótrágya kerti használatához

A Posoni kert az első, magyar nyelven írott, összefoglaló kertészeti szakkönyv, amelynek szerzője Lippai János jezsuita szerzetes, az akkori hercegprímás édestestvére és kertjének avatott művelője.Ez a könyv – tartalma és ékes magyar nyelvezete miatt – sok mai kertésznek is az egyik legkedvesebb és legtanulságosabb olvasmánya. Magam is – ha nagyon fáradtan térek haza – gyakran ezt a könyvet emelem le a polcról, és újból
elolvasom a reneszánsz lelkű jezsuita szerzetes barokkba ívelő írásának egy-egy fejezetét.

És mindig azzal teszem le, hogy ebben minden fontos tudnivaló megtalálható. Ami pedig nincs benne, az nem is olyan nagyon fontos! Hát, nézzük mit ír Lippai a kert talajának őszi előkészítéséről: "Ha valaki lakóhellye körül Veteményes kertet akarna építeni, és a földben meg-nevezett fogyatkozások, alkalmatlanságok szereznének, nem kell szintén azt megvetni, hanem szorgalmatossággal meggyőzni."

Vagyis már Lippai is azt tartotta, amit mi is nagyszüleinktől tanultunk meg, nevezetesen, hogy: nincs rossz föld, csak lusta vagy tudatlan gazda! A növények által felhasznált tápanyagok pótlásának legharmonikusabb anyaga az istállótrágya. Nagy kár az, hogy az állatállomány drámai csökkenése következtében a termőföldekre egyre kevesebb istállótrágya kerül. Süldő legényke koromban ismertem meg Egerben egy gazdasági felügyelőt, akit ha a bank felkért arra, hogy bírálja el egy gazda hitelképességét, akkor megérkezése után azonnal a trágyatelepet nézte meg, és ha azt rendben levőnek találta, akkor már elfogadott a gazdától egy kupica pálinkát is!

A jól kezelt istállótrágya növeli a talaj humusztartalmát, mikroorganizmusai segítségével fokozza értékes vegyületeinek felvehetőségét, és közvetlenül is tápanyagokat szolgáltat a termesztett növényeknek. A legjobb istállótrágyát a birkahodályokból és a szarvasmarha-istállókból termelik ki, de jó minőségű talajjavítót lehet érlelni a lótrágyából és a sertésólak trágyájából is. A családi kertek talajának termékenységét segít fenntartani a baromfi, a galamb, a házinyúl és egyéb háziállat törekkel, rostos tőzeggel, homokkal elegyített, érett trágyája is. Ahol a kertekbe is jut némi istállótrágya, ott a kiszórt mennyiséggel nem kell takarékoskodni. A termőföld a termések mennyiségével és minőségével kamatostul visszafizeti ezt a beruházást!

Az istállótrágya kiszórásának és beásásának ideje az ősz utolsó harmadában van, a régi gazdák novembert a trágyahordás hónapjának tartották. Az egyenletesen kiszórt istállótrágyát minél előbb alá kell szántani, illetve a kertek esetében be kell ásni a földbe, hogy a tavaszi munkák megkezdéséig hasznosuljon.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR