Teszteltük: Bosch ART 24 elektromos szegélynyíró

Teszteltük: Bosch ART 24 elektromos szegélynyíró

2017-ben megjelent a kínálatban egy kompakt és viszonylag olcsón beszerezhető kerti fűszegélynyíró, amely automatikusan adagolja az elkopott vágószálat.

Kipróbáltuk és bemutatjuk videón


Kipróbálásra kaptunk egy Bosch ART 24 típusú elektromos fűszegélynyíró gépet, amelyet kifejezetten házikerti használatra, mindennapi helyzetekre ajánl a gyártó. Ez az egyik legkisebb gép, ami nem csak a méretére, hanem a teljesítményére és szerencsére a súlyára is vonatkozik. De nem is kell 400 W-nál több ahhoz, hogy a kertben végigszaladjunk azokon a helyeken, ahová a hagyományos fűnyíró nem ért el (például a falak, járdák mentén, bokrok mögött, kerítés tövében).

A nagyobb fűszegélynyírók egy része egy forgó kést használ, amivel a nagyobb és szárazabb kórókat is ki lehet vágni, de ennél a kis készüléknél a könnyebben kezelhető „damilt” választották. Ez a vágószál egy spulnira van feltekerve és a gép folyamatosan adagolja, ahogy a szál a vágástól kopik. A felesleges hosszt és a már elkopott véget pedig egy apró kés vágja méretre, szintén önállóan. Így a kertésznek nincs más dolga, mint az egyetlen bekapcsológombbal beindítani az irdatlan sebességű forgást és megkezdeni a nyírást.

Bár egyszerű ez a gép, de azért sok gondolatot töltöttek bele a tervezői: nagyon ötletesen testre szabhatók a legfontosabb beállításai. A hossza szintén egy gombnyomással állítható, hogy egyenes derékkal lehessen haladni vele, és a második fogantyújának a szögét is kényelmesre állíthatjuk. Ez a két állítási lehetőség egyben arra is lehetőséget ad, hogy néhány mozdulattal újra kicsire összecsukjuk és ezzel jól szállíthatóvá és pakolhatóvá tegyük a nyírót. A harmadik – és egyben utolsó – beállítás a gép fejének az elfordítását teszi lehetővé: így a vágószál függőleges síkba áll és ezzel megkönnyíti a járdák melletti gyepsáv szélének egyenesre nyírását.

Az ART 24 nevében a 24-es szám a vágási szélességet jelenti. Érdekes lehetőség, hogy ha valaki az ART 24+ (tehát egy plusszal kiegészített) jelű gépet választja, akkor annak a csomagjában egy kis kereket is talál, amit egy mozdulattal ráilleszthet a gépre. Így kiegészítve már gurul a földön a szegélynyíró, tarthatjuk pontosan a távolságot a talajtól, és amellett, hogy kényelmesebbé válik a munka, akár még valódi fűnyírónak is használhatja az, akinek tényleg csak 1-2 négyzetméteres összefüggő fűterület van a kertjében.

Műszaki adatok

Motorteljesítmény

400 W

Vágásikör-átmérő (szál)

24 cm

Állítható magasság

80 – 115 cm

Késrendszer

Száltekercs

Vágási sebesség

12.000 ford/perc

Tekercs

1,6 mm x 6 m

Súly

2,6 kg

További videó a szegélynyíróról >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR