A legfontosabb őszi tennivalók a kertben

A legfontosabb őszi tennivalók a kertben

A tavaszt ősszel kell előkészíteni - mondták a régi, tapasztalt gazdák. És valóban, az ősz beköszönte nem jelenti azt, hogy ezután nem találunk munkát a kertben.


A naspolyát csak akkor takarítsuk be, amikor túlesett az első fagyon. A leszedett és egy sorban, rekeszben tárolt gyümölcs december második felében lesz fogyasztásra érett.

Az idén sok gondja volt a gyümölcstermelőknek a gombás megbetegedésekkel, főként a meggyfák moníliás pusztulásával. A további fertőzéseknek úgy tudjuk elejét venni, ha most a lehullott lombot gondosan összegyűjtjük és megsemmisítjük. Ezt követően, de még a fagyok beállta előtt kell megpermetezni a meggy- és egyéb gyümölcsfákat gombaölő szerrel. A legolcsóbb és leghatékonyabb a 2 százalékos bordói lé.

A veteményeskertben hozzá kell látni a kiürült ágyások kötött talajának felásásához. Arra kell törekednünk, hogy minél mélyebben lazítsuk fel a talajt a gyomok irtása, a csapadékvíz tárolása és a kedvező talajállapot céljából. A hantokat nem kell elegyengetni, a téli fagyok szétomlasztják a rögöket.

A vályog- és agyagtalajú kertekben a közeljövőben kell felásni a gyümölcsfák alját, a virágágyak talaját is. A homoktalajú kertekben hagyjuk ezt a munkát tavaszra, nehogy a téli szelek a fellazított és fedetlenül maradt homokot elhordják.

A szép pázsit minden kertkedvelő embernek a szeme fénye! A tavasztól őszig gyakran öntözött és rendszeresen nyírott gyep igen sok tápanyagot használt fel. A többéves gyepek talaja megtömődött,helyenként a gyomok, a mohák is elszaporodtak benne és az értékes pázsitfüvek tápanyaghiányban szenvednek. Ezért most fontos feladat a talaj fellazítása. Erre a célra kiváló eszközök állnak rendelkezésre, amelyek éles kései meghasogatják a földet, kihúzzák a mohát és a gyomokat.

Ha ezt a munkát elvégeztük, kerül sor a gyep trágyázására. Erre a legalkalmasabb az apró, érett szarvasmarhatrágya, a dúsított komposzt, illetve a gombakomposzt. Ha vegyes műtrágyát használunk, akkor arra törekedjünk, hogy négyzetméterenként 5-6 dekát szórjunk ki a frissen lenyírt gyepre!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR