Ajánló: kis kertbe való akkumulátoros fűnyíró

Ajánló: kis kertbe való akkumulátoros fűnyíró

Ez a kisméretű, fordulékony fűnyíró könnyedén irányítható a növényekkel tagolt gyepfelületen, ahol szlalomozni kell a fácskák és bokrok között.

Kipróbálásra kaptuk a Bosch Rotak 32 LI akkus fűnyíró egy példányát, az egyik legkisebb akkus fűnyírót, amely olyan fordulékony és könnyen kezelhető lett, mint egy dodzsem.

A könnyűsége annak igazán fontos, aki nehezen mozgatja a nagy, nehéz gépeket. Igaz, hogy a 32 centiméteres vágási szélesség nem a legnagyobb, de sok helyen épp ez a feltétele annak, hogy a kerítés mentén beférjen a bokrok mögé, vagy a fák törzséhez közel tolhassa a gazdája.

Az akkumulátoros üzemmód sok kellemetlenségtől kíméli meg a kertészkedőt. Úgy ad a benzinmotoros fűnyíróhoz mérhető szabadságot, hogy közben nem kell folyton a kifogyó üzemanyagot töltögetni, nincs szükség éves karbantartásra, olajcserére, szűrőcserére. A kis akkus gép hangja egészen viselhető: nem azt állítom, hogy rádiót lehet fűnyírás közben hallgatni, de legalább a szomszédokhoz nem hallatszik zavaróan át.

Néhány fűnyírási tanácsot is szeretnék megosztani. A fűszálak hosszát mindig az adott körülményekhez célszerű igazítani. Például, ha sokat járunk egy részén, vagy a gyerekek futkároznak rajta, akkor ott érdemes rövidebben tartani. A nehezebben öntözhető részeken viszont nyugodtan engedhetjük nagyobbra nőni a szálakat, hogy lassabban száradjon ki alattuk a talaj. A kipróbált fűnyíró nagy előnye, hogy a magassága egy gyors mozdulattal több fokozatban megváltoztatható, így nyírás közben többször is beállíthatjuk a megfelelő magasságot.

A videón is bemutatott fűnyíró új konstrukció, és minden részén érezhető, hogy minőségi darab. Ha valaki rááldozza a pénzt és megveszi, számíthat rá, hogy hosszú éveken át használhatja. Online regisztráció esetén a gyártó az alap 2 év helyett 3 év garanciát vállal rá. Épp olyan akkuja van, mint amit én már 4 éve használok egy másik fűnyíróban és még ennyi idő elteltével sem érzékelem, hogy csökkenne a kapacitása: egy fél óra folyamatos munkát könnyedén lehetővé tesz. Ennyi idő alatt egy fiatal ember 150 négyzetmétert, egy komótosabban mozgó idősebb ember 100 négyzetmétert tud kényelmesen megnyírni.

A nyári melegben végzett fűnyírás után nem sokkal ajánlatos a füvet alaposan meglocsolni, hogy gyorsabban regenerálódjon. És a fűnyírást végző ember is oltsa a szomját szorgalmasan.

Műszaki adatok

Akkutípus

Lítium-ion

Akkufeszültség

36 V

Akkukapacitás

2,6 Ah

Akkutöltési idő

60 perc

Akku gyorstöltési idő

80%-os töltöttség 56 perc alatt

Ajánlott gyepfelület

max. 150 m²

Vágásszélesség

32 cm

Késrendszer

Sarlókés

Súly

10,2 kg

Fűgyűjtő térfogata

31 l

Vágásmagasság

30 – 60 mm-ben

Vágásmagasság-beállítás

3 fokozat, központi

Fogantyú fajta

„Ergoflex rendszer“

A fűnyíró tesztvideója itt látható >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR