Ha ügyesen válogatjuk meg ételeinket és kerti növényeinket, akkor sok drága vitamint nyerhetünk magunknak.
Aki elég előrelátó volt, az már júliusban elvetette a téli póréhagyma magját és palántákat nevelt a bimbóskel és a leveles kel magjaiból. És most fölöttébb elégedett magával, mert otthon kiváló zamatú és főleg vitamindús ételek készülnek a számára. De aki erre nem gondolt, még nem maradt le mindenről!
A téli póréhagyma akár a hó alól is kiszedhető és kiváló salátának, valamint körözött, vaj és levesek, főzelékek ízesítésére is. A kelbimbóból csak annyit kell most leszedni, amennyit fel is dolgoznak, mert viszonylag gyorsan elveszti a frissességét. Nagyobb figyelmet érdemel a leveles kel, amely ugyancsak fagyálló zöldségféle, de sokféle módon elkészíthető. A német nyelvterületen levő országokban a vendéglők külön reklámokon hirdetik, hogy náluk mikor milyen finomságok készülnek „Grünkohl”-ból. Ajánlatos is fogyasztani, mert számos, fontos vitamint és egyéb egészségvédő anyagokat tartalmaz.
Így csíráztassunk otthon magvakat!
A kínai tengerészek már 3000 évvel ezelőtt a hosszú útjaikra sok szójababot vittek magukkal, mert tudták, hogy a szójabab csírájának a rendszeres fogyasztása megvédi őket a rettegett skorbut betegségtől. Mi csak néhány évtizede kezdtük el a magvak csíráztatását és fogyasztását, de ma már a vendéglők étlapjain is rendszeresen szerepelnek a csírás étkek.
Csíráztatásra igen alkalmas a búza, a rozs, a zab, valamint a borsó, a sajnálatosan elfeledett csicseriborsó, a lencse és a szójabab, a lucerna, a zsázsa és a mustár magja is. Tegyünk lapos edénybe, tányérba nem fényezett, fehér itatóspapírt, vagy tiszta vásznat és azt alaposan itassuk át langyos, tiszta vízzel és erre szórjuk egyenletesen a magokat, majd fedjük le alufóliával. Ezután helyezzük az edényt folyamatosan meleg (21-24 fokos) helyre, ahol a magvak néhány nap alatt csírázásnak indulnak, de közben gyakran nedvesítsük újra a papír vagy vászon alapot. Ekkor az alufóliát távolítsuk el és az edényt állandóan tartsuk nedvesen. A csírák igen gyorsan fejlődnek, két-három nap alatt kialakulnak és szedhetők.
A csírák mindazokat a tápanyagokat tartalmazzák, amelyre a kikelő növénynek lesz szüksége addig, amíg a gyökerei nem képesek elegendő tápanyagot felvenni.