Télen milyen ételből nyerünk vitamint?

Télen milyen ételből nyerünk vitamint?

Ha ügyesen válogatjuk meg ételeinket és kerti növényeinket, akkor sok drága vitamint nyerhetünk magunknak.

Aki elég előrelátó volt, az már júliusban elvetette a téli póréhagyma magját és palántákat nevelt a bimbóskel és a leveles kel magjaiból. És most fölöttébb elégedett magával, mert otthon kiváló zamatú és főleg vitamindús ételek készülnek a számára. De aki erre nem gondolt, még nem maradt le mindenről!

telen etelbol vitamin 01

A téli póréhagyma akár a hó alól is kiszedhető és kiváló salátának, valamint körözött, vaj és levesek, főzelékek ízesítésére is. A kelbimbóból csak annyit kell most leszedni, amennyit fel is dolgoznak, mert viszonylag gyorsan elveszti a frissességét. Nagyobb figyelmet érdemel a leveles kel, amely ugyancsak fagyálló zöldségféle, de sokféle módon elkészíthető. A német nyelvterületen levő országokban a vendéglők külön reklámokon hirdetik, hogy náluk mikor milyen finomságok készülnek „Grünkohl”-ból. Ajánlatos is fogyasztani, mert számos, fontos vitamint és egyéb egészségvédő anyagokat tartalmaz.

telen etelbol vitamin 02

Így csíráztassunk otthon magvakat!

A kínai tengerészek már 3000 évvel ezelőtt a hosszú útjaikra sok szójababot vittek magukkal, mert tudták, hogy a szójabab csírájának a rendszeres fogyasztása megvédi őket a rettegett skorbut betegségtől. Mi csak néhány évtizede kezdtük el a magvak csíráztatását és fogyasztását, de ma már a vendéglők étlapjain is rendszeresen szerepelnek a csírás étkek.

telen etelbol vitamin 03

Csíráztatásra igen alkalmas a búza, a rozs, a zab, valamint a borsó, a sajnálatosan elfeledett csicseriborsó, a lencse és a szójabab, a lucerna, a zsázsa és a mustár magja is. Tegyünk lapos edénybe, tányérba nem fényezett, fehér itatóspapírt, vagy tiszta vásznat és azt alaposan itassuk át langyos, tiszta vízzel és erre szórjuk egyenletesen a magokat, majd fedjük le alufóliával. Ezután helyezzük az edényt folyamatosan meleg (21-24 fokos) helyre, ahol a magvak néhány nap alatt csírázásnak indulnak, de közben gyakran nedvesítsük újra a papír vagy vászon alapot. Ekkor az alufóliát távolítsuk el és az edényt állandóan tartsuk nedvesen. A csírák igen gyorsan fejlődnek, két-három nap alatt kialakulnak és szedhetők.

A csírák mindazokat a tápanyagokat tartalmazzák, amelyre a kikelő növénynek lesz szüksége addig, amíg a gyökerei nem képesek elegendő tápanyagot felvenni.

További olvasnivaló a téli vitaminforrásokról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR