A táplálkozási ismertekben igen járatos kínaiak már 3000 évvel ezelőtt tudatában voltak a csírák egészségvédő hatásának és a tengerészek is a hosszú hajóutakon szójamagokat csíráztattak ki és fogyasztották a rettegett skorbutbetegség megelőzésére.
Ezeket a tapasztalatokat elevenítették fel azok a táplálkozás-élettannal foglalkozó tudósok, akik a különböző magok csíráinak fogyasztását ajánlják a téli, vitaminszegény időszakban a ma emberének.
A növények magjában valóban mindazon anyagok viszonylag nagy mennyiségben vannak elraktározva, amelyekre a magból kifejlődő növények élete során szüksége lesz. Az ember is értékes vitaminokhoz, fehérjékhez, ásványi anyagokhoz (főleg vashoz és magnéziumhoz) juthat hozzá a magokból fejlődő, nagyon ízletes csírák fogyasztása útján.
Csíra termelésére alkalmas magok: búza, árpa, zab, rozs, bab, borsó, csicseriborsó, lencse, szója, retek, lucerna, zsázsa, mustár.