Augusztus végén szennyez leginkább a parlagfű

Augusztus végén szennyez leginkább a parlagfű

Hogyan kerüljük ki a pollenvihart? Mit tegyünk, ha parlagfüves területre keveredtünk? Hogyan védekezzünk az utóhatások ellen?

Az egész ország területén kivirágzik a parlagfű , amely – főleg, ha meleg és száraz marad az időjárás – milliószámra szórja szét allergiát okozó pollenjét, a szél pedig nagy távolságra sodorja el a veszedelmes pollenszemeket.

A virágzás sajnos október végéig is eltarthat!

A pollenfertőzésre érzékeny emberek fül-, szem- és garatviszketés miatt panaszkodnak, orrfolyástól és orrdugulástól szenvednek. Akik már az előző években is észlelték a tüneteket, jó előre keressék fel az orvosukat, aki felírja a gyógyszereket, valamint a nyálkahártya gyulladását mérséklő orrcseppeket. Érzékeny emberek kerüljék el a parlagfűvel fertőzött területeket és öblögessék gyakran a torkukat és az orrukat. A tünetek jelentősen csökkennek, ha időnkint beülünk egy sókamrába (gyógyulni és elmélkedni!).

aug vege parlagfu 01

Akik kénytelenek gyakrabban és hosszabb ideig parlagfűvel fertőzött területen tartózkodni, azok feltétlenül viseljenek légzőálarcot és igyekezzenek minél kevesebb pollent belélegezni. Munka után elengedhetetlen az arc, a szem, az orr alapos megmosása meleg, szappanos vízzel.

További olvasnivaló a gyomokról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR