Hogyan lehet ehető csírákat termelni?

Hogyan lehet ehető csírákat termelni?

A magban rejtőzik mindaz a tápanyag, amelyre a csírából fejlődő növénynek élete kezdetén szüksége van.

Ezt a bölcsességet 3000 évvel ezelőtt már a kínai tengerészek is tudták és a hosszú hajóutakra szójababot vittek magukkal; ezt csíráztatták és a csírákat rendszeresen fogyasztották az akkor rettegett skorbutbetegség elkerülésére.

És valóban, a magvak csírájában igen sokféle, az ember számára is létfontosságú vitamin, fehérje és ásványi anyag tárolódik. Ezek különösen februárban-márciusban fontosak az ember egészségének megőrzése szempontjából. Ezért ajánlatos házilag magokat csíráztatni, mert ezek életerőt adó, egészséges és ízletes táplálékot szolgáltatnak.

Csíraeledel

A magvak csíráztatásához mindössze egy tisztára mosott befőttes üvegre, vagy a szaküzletekben beszerezhető speciális csíráztató agyagedényre, vízre, fényre és melegre van szükség.

A csíra nyerésére alkalmasak a gabonafélék (búza, árpa, rozs, zab, rizs), a hüvelyesek (bab, borsó, csicseriborsó, lencse, szója), valamint egyéb növények (retek, lucerna, zsázsa, mustár) egészséges vetőmagja.

  • Az első napon a magokat az edénybe töltjük és feltöltjük langyos, tiszta vízzel.
  • A második napon a vizet leöntjük a magokról, azokat egyszer-kétszer átmossuk és az edényt világos, meleg helyre állítjuk.
  • A harmadik napon ismét leöntjük a vizet és friss, langyos vizet töltünk a magokra – csak annyit, hogy folyamatosan nedvesek maradjanak!
  • A negyedik napon pótoljuk az elhasznált vizet. Ekkor már láthatók az első csírák.
  • Az ötödik napon szükség esetér utána töltjük a vizet és megkóstolhatjuk az első, zsenge csírákat.
  • A hatodik napon a magok tömegesen csíráznak és fogyaszthatók.

A csíráztatóedényt a hűtőszekrénybe állíthatjuk, ahol a csírák növekedése – lassabban ugyan, de – tovább folytatódik. Hosszabb tárolás alatt azonban sokat veszítenek az ízükből és a beltartalmukból.

Csíráztatás befőttes üvegben (fotókkal) >>

"Emeletes" csíráztatás képekben >>

Csíráztatás PET-palackban (fotókkal) >>

 

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR