Hogyan szabadítsam meg az almafákat a vértetűtől?

Hogyan szabadítsam meg az almafákat a vértetűtől?

Az almafák ágain, a törzs kisebb-nagyobb sebein, a víz- és sarjhajtásokon olykor fehér, vattaszerű bevonat jelenik meg; ez alatt gömbölyű, fekete tetvek húzódnak meg, amelyek a nevüket onnan szerezték, hogy ha szétnyomjuk őket, akkor vörös, vérhez hasonló nyomot hagynak maguk után.

A vértetvek támadása nyomán a fákon – kizárólag az almafákon –  duzzanatok, daganatok, rákos sebek keletkeznek, a fa legyengül és kezelés hiányában elpusztul.

Vértetű
www.terepszemle.hu

A fertőzött növényrészeket le kell metszeni és meg kell semmisíteni. Nagy fontossága van a fatörzs tavaszi tisztogatásának és a sebek kezelésének, valamint a lemosó permetezésnek Agrol Plusz vagy Nevikén nevű szerrel. A nyári fertőzés elkerülésére permetezzen a levéltetvek ellen használatos szerek valamelyikével (Pirimor, Decis, Chinetrin, Fendona, Zolone stb.).

Biológiai védekezés: a vértetű-fürkészdarázs nőstényei a tojásaikat a vértetű testének felületén helyezik el. A lárvák a vértetű testnedveiből táplálkoznak és ezzel elpusztítják a kártevőket. Ez a védekezés igen sikeres volt mindaddig, amíg forgalomba nem kerültek azok a nagy hatású rovarölő szerek, amelyek a fürkészdarazsakat is pusztítják.

További olvasnivaló az almafa gondozásáról:

A metszé10 gyumolcsfa metszese dvd 01st megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR